Needs analysis for primary school English teachers in Turkey
Türkiye'deki ilkokul İngilizce öğretmenlerinin ihtiyaç analizi
- Tez No: 472133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENİYE VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç analizi, İlköğretim, Çocuklar için İngilizce eğitimi, Dil politikası, Needs analysis, Primary education, Teaching English to young learners(TEYL), Language policy
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küreselleşme sürecinde İngilizce, dünya çapında iletişim dili haline geldiği için, İngilizce öğrenmenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu durumun, ülkelerin dil politikalarını etkilemesi ise kaçınılmazdır. Türk yabancı dil politikasında ise, ilk okulda zorunlu İngilizce eğitiminin yaşının indirilmesi en büyük değişikliktir. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından başlayarak, öğrenciler İngilizce eğitimini 4. sınıf yerine 2. sınıfta almaya başlamışlardır. Literatürde etkili bir müfredat hazırlamak için öğrencilerin ihtiyaçları üzerine odaklanan bir çok çalışma bulunmaktadır; fakat, müfredatın etkili bir şekilde uygulanması için öğretmenlerin ihtiyaçları üzerine odaklanan çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, dil politikasında yapılan değişikliğin ardından devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin ihtiyaçlarını belirlemek için ihtiyaç analizi yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Kayseri'de farklı okullarda çalışan 45 öğretmen çalışmaya katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, bir anket ve yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölüm katılımcıların eğitim bilgilerini, ikinci bölüm ise katılımcıların İngilizce ile ilgili tutumları ve kendi İngilizce yeterlilikleri ile ilgili görüşlerini içermektedir. Cevaplar niteliksel ve niceliksel olarak analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğretmenlerin en verimli derslerinin özellikleri ve yeni sistemde karşılaştıkları sorunlarla ilgili 7 soru içermektedir. Cevaplar, kategorilendirme yoluyla niteliksel olarak incelenmiştir. Çalışmadan çıkan bulgulardan, öğretmenlerin küçük yaştaki öğrencilerin öğrenme özellikleri konusunda eğitim aldıkları, fakat onlara İngilizce öğretirken tam anlamıyla rahat olmadıkları sonucuna varılmıştır. Öğretmenler, küçük yaştaki öğrencilere dil öğretirken daha etkili olabilmek için daha fazla oyun, şarkı, aktivite öğrenmeye, aynı zamanda yaş ve seviyeye uygun materyalleri nasıl geliştirecekleri konusunda eğitim almaya ihtiyaç duymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
As English has become an international language in the process of globalization, the importance of learning English is growing day by day. It is inevitable that it has some impacts on the language policies of many countries. Lowering the age of compulsory English instruction in primary education is the major change in Turkish foreign language policy. Since the 2013-2014 school year, primary school students have received English instruction at the 2nd grade rather than the 4th grade in Turkish state schools. In the literature, there are lots of studies on curriculum development or renewal processes which focus on the students' needs to develop an effective curriculum, while there are few systematic studies that investigate teachers' needs to implement the curriculum effectively. This study aims to conduct a needs analysis for English teachers working at state primary schools after the policy change. With this aim, 45 English teachers working at different state schools in Kayseri were chosen randomly. A questionnaire and semi-structured interview were used as data collection devices. The questionnaire includes two parts, one of which is about participants' educational background and the other one is about the participants' attitudes towards English and their perception of their own English competences. The answers were coded for quantitative and qualitative analysis. Semi-structured interviews include 7 questions about the characteristics of the teachers' successful classes and potential problems they expect to face in the current system. The answers were analyzed qualitatively through categorization. According to the overall findings of this study, it is concluded that teachers were trained on the learning characteristics of the young learners, but that was not enough for them to be fully confident about teaching young learners. They need to learn more games, songs, activities and how to develop age and level-appropriate materials.