Türkiye ve Ruanda ilkokul İngilizce öğretim programlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of primary school English curriculum in Turkey and Rwanda
  1. Tez No: 801663
  2. Yazar: CAMILLE NIYONKURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BİLASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Primary school, English lesson, curricula, Turkey, Rwanda. Number of
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de ilkokul İngilizce yabancı dil öğretim programı ile Ruanda'da ilkokul İngilizce yabancı dil öğretim programını karşılaştırmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formu aracılığıyla ve ayrıca belge (doküman) tarama ile elde edilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2021–2022 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Ankara ilinde bulunan 14 ilkokul İngilizce öğretmeni ile Ruanda'dan Kigali ilinde bulunan 15 İlkokul İngilizce öğretmeni çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu için öncelikle alan yazın taramasına dayalı olarak 20 soru oluşturulmuş daha sonra üç İngilizce dil uzmanı (biri Türk diğeri Ruandalı) ve bir Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim dalı öğretim üyesinin değerlendirmesine sunularak 11 soru daha eklenmiş ve 31 sorudan oluşan görüşme formuna son hali verilmiştir. Görüşme formu aracılığıyla toplanan veriler; betimsel analiz ve içerik analizi yapılarak belge taramalarından elde edilen bilgilerle desteklenmiştir. Elde edilen bulgularına göre Türkiye'de İngilizce öğretim programının temel eğitimin ikinci sınıfından itibaren, Ruanda'da ise birinci sınıftan itibaren verilmeye başlandığı görülmüştür. Her iki programda yer alan hedeflerin öğrenci ihtiyaçlarına ve konu alanının özelliklerine uygun ve hedeflerin birbirleriyle tutarlı olduğu görülmüştür. Her iki programda da hedeflerin yeterince açık ve anlaşılır bir şekilde olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye'de ilkokul 3. ve 4. sınıfta İngilizce Dersi Öğretim Programında dört temel alan bulunduğu Ruanda'da ilkokul 3. ve 4. sınıfta İngilizce Dersi Öğretim Programında ise beş temel alan bulunduğu görülmüştür. Elde edilen görüşlere göre her iki programın içeriğinin hedeflerle istenilen düzeyde tutarlı olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de ilkokul 3. ve 4. sınıfta İngilizce derslerine haftalık toplam sekiz saat ayrılırken Ruanda'da ise haftalık toplam 12 saat ayrılmıştır. Ayrıca Ruanda'da 4. sınıfta tüm diğer dersler İngilizcede öğretilmektedir. Bunu yanı sıra her iki ülke programlarında öğrencilerin değerlendirilmesi için önerilen ölçme-değerlendirme araçlarında çeşitlilik olduğu görülmüştür. Türkiye'de programlarda ölçme-değerlendirmenin bir dönemde iki kere yapıldığı belirtirlerken Ruanda'daki programda ölçme-değerlendirmenin bir dönemde dört kere yapıldığı tespit edilmiştir. Her iki ülkedeki programda sözlü yoklama, yazılı yoklama, çoktan seçmeli test, doğru-yanlış testi, boşluk doldurmalı test ve eşleştirmeli test kullanmaktadır. Araştırmanın sonucunda bulgulara dayalı olarak uygulayıcı ve araştırmacılara yönelik olarak şöyle önerilerde bulunulabilir. Türkiye ve Ruanda'daki her iki İngilizce öğretim programlarının her yıl içerikleri gözden geçirilip güncellenmesi gerekmektedir. Türkiye ve Ruanda'daki her iki İngilizce öğretim programında ölçme aracı olarak kullanılan yazılı yoklamanın yanında yaratıcı düşünce, eşleştirmeli testler, aktiviteler ve kişisel gelişim dosyaları gibi farklı ölçme araçları kullanılması gerekmektedir. Türkiye ve Ruanda'daki her iki İngilizce öğretim programında gündelik hayatla daha bağlantılı içeriklere sahip olması gerekmektedir. Ruanda ve Türkiye dışında farklı ülkelerde de İngilizce öğretim programları ve uygulamaları ile ilgili karşılaştırmalı araştırmalar yapılabilir. Anahtar Kelimeler : İlkokul İngilizce dersi, öğretim programları, Türkiye, Ruanda. Sayfa Sayısı : 138 Danışman : Doç. Dr. Pınar Bilasa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is to compare the primary school English foreign language curriculum in Turkey with the primary school English foreign language curriculum in Rwanda. Phenomenology method, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data were obtained through the interview form created by the researcher and also by document scanning. The study group of this research was determined as the study group of 14 primary school English teachers in Ankara, affiliated to the Ministry of National Education in Turkey, and 15 primary school English teachers in Kigali, Rwanda, in the 2021-2022 academic year. For the semi-structured interview form, firstly, 20 questions were created based on the literature review, then 11 more questions were added to the evaluation of 3 English language experts (2 Turkish and the other Rwandan) and 1 faculty members from the Department of Curriculum and Instruction, and an interview form consisting of 31 questions. The data collected through the interview form were supported by the information obtained from the document scans by making descriptive analysis. According to the findings, it was seen that the English curriculum in Turkey started from the second grade of basic education, and in Rwanda from the first grade. It has been seen that the objectives in both programs are suitable for the needs of the students and the characteristics of the subject area, and the objectives are consistent with each other. In both programs, it has been determined that the objectives are sufficiently clear and understandable. In addition, it has been observed that there are four basic areas in the English Language Curriculum for the 3rd and 4th grades of primary school in Turkey, and there are five basic areas in the English Language Curriculum for the 3rd and 4th grades of primary school in Rwanda. According to the opinions obtained, it was determined that the content of both programs was consistent with the objectives at the desired level. In Turkey, in the 3rd and 4th grades of primary school, a total of 8 hours is allocated per week, while in Rwanda a total of 12 hours is allocated per week, and all other courses are taught in English in the 4th grade. In addition, it has been observed that there is diversity in the assessment-evaluation tools recommended for the evaluation of students in the programs of both countries. While they stated that measurement-evaluation was done twice in a semester in programs in Turkey, it was determined that measurement-evaluation was done four times in a semester in the program in Rwanda. The programs in both countries use oral attendance, written exam, multiple choice test, true-false test, fill-in-the-blank test and matched test. Based on the findings of the study, the following suggestions can be made for practitioners and researchers. The content of both English curricula in Turkey and Rwanda should be reviewed and updated every year. In addition to the written exam used as an assessment tool in both English curricula in Turkey and Rwanda, different assessment tools such as creative thinking, matched tests, activities and personal development files are required. Both English curricula in Turkey and Rwanda should have content that is more relevant to daily life. Comparative research on English curricula and practices can be conducted in different countries apart from Rwanda and Turkey.