Türkiye, Almanya ve İngiltere ortaöğretim İngilizce öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of English language curricula for secondary schools in Turkey, Germany and England
  1. Tez No: 718581
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı eğitim, ortaöğretim programı, İngilizce dersi öğretim programı, Comparative education, secondary education curriculum, English language teaching program
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye, Almanya ve İngiltere eğitim sistemlerini ve adı geçen ülkelerin ortaöğretim İngilizce öğretim programlarını hedefler, içerik, öğrenme-öğretme süreçleri ve ölçme-değerlendirme boyutları bakımından karşılaştırmaktır. Bu çalışma karşılaştırmalı eğitim araştırmasıdır ve kullanılan veriler doküman incelemesi yolu ile elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan verilerin birçoğu bahsi geçen ülkelerin resmi eğitim web sayfalarından ve uluslararası resmi kaynaklardan alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre Almanya eğitim sisteminde denetleme ve yönetim eyaletler bazında ve yerel olarak ele alınmakta, İngiltere'de ise ulusal anlamda standardize edilmiş bir yaklaşım olmasına rağmen yerel otoritelere yetki sağlanmaktadır. Türkiye'deki durum incelendiğinde eğitim sisteminin doğrudan ve merkezi bir anlayış ile yürütülmekte olduğu görülmüştür. Bu sebepten ötürü Almanya ve İngiltere'de eğitimde yönetim ve denetleme tam olarak merkezi bir yapıya sahip değildir. Eğitime ayrılan bütçe ve eğitim sisteminin yapısı üç ülkede de farklılık göstermektedir. Türkiye'de eğitim ödeneğinin diğer iki ülkeye kıyasla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ortalamasının altında olduğu görülmüştür. Yıllık eğitim süresi üç ülkede de 180-190 iş günü arasında olmasına rağmen, İngiltere ve Almanya'da haftalık ders saatleri Türkiye'ye oranla daha azdır. Ayrıca bu iki ülkede, İngilizce dersine ayrılan haftalık ders saatlerinin Türkiye'den daha fazla olduğu ve Almanya'da ilköğretimden ortaöğretime geçişte yarım dönem ile bir buçuk dönem arasında değişen hazırlık eğitimi verildiği görülmüştür. Türkiye ortaöğretim İngilizce programının bu açıdan esnek olan Almanya ve İngiltere'ye oranla daha ayrıntılı ve kapsamlı olarak verildiği saptanmıştır. İngiltere'nin programı bir çerçeve program olmakla birlikte genel olarak ulaşılması gereken hedefler olarak belirtilmiş ve program geliştirme uygulamalarında ülkede bulunan her okula bu çerçevede belirlenen standartlar içinde kalmak şartıyla özgürlük tanınmıştır. Ortaöğretim İngilizce öğretim programı hedeflerinde, Türkiye'de dil becerilerine ağırlık verilirken Almanya'da dil farkındalığı, dil arabuluculuğu, kültürlerarası iletişim, metin ve medya okuryazarlığı gibi yetkinlik alanlarına da yer verilmektedir. Almanya ve İngiltere İngilizce öğretim programları öğretmene öğretim uygulamalarında öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları bakımından daha fazla özgürlük sağlamaktadır. Her üç ülkenin programlarında içerik düzenlenmesi farklılık göstermektedir. Türkiye'de farklı ortaöğretim kurumları (anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, çok programlı liseler) için farklı haftalık ders saatleri söz konusu olmasına rağmen aynı İngilizce öğretim programını uygulama zorunluluğu vardır. Almanya ve İngiltere'de öğretmenlere öğrencilerinin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda konu seçimi yapma fırsatı verilmiştir. Türkiye'de ise içerik ayrıntılı olarak verilmiştir, öğretmenler programı takip etmek zorundadır. Yıllık eğitim süresinde içerik ve konu yoğunluğu ortaöğretim kurumlarının hepsinde ve her sınıf düzeyinde aynı tutulmuştur. Türkiye'de yıllık eğitim süresinde öğretmenlerin takip etmesi gereken konu başlıkları Almanya öğretim programında belirtilen konu başlıklarına oranla sayıca fazladır. Öğrenme ve öğretme süreçleri ile ilgili olarak İngiltere'de İngilizce öğretim programlarında açıkça belirtilen yöntem ve teknik bulunmamakta ve öğretim için uygun yöntem ve teknik seçiminde karar verme görevi öğretmenlere bırakılmaktadır. Türkiye'de uygulanan İngilizce öğretim programında ise kullanılacak yöntem ve teknikler sıralanmakta, ancak bunların nerede ve nasıl kullanılacaklarına dair açıklamalar bulunmamaktadır. Almanya'da ise öğrencilerin dil öğrenme strateji ve yöntemleri ile öğretmenlerin kullanacağı öğretim yöntem ve tekniklerinin nerede kullanılacağı açıkça belirtilmiştir. Ölçme değerlendirme boyutları incelendiğinde bahsi geçen tüm ülkelerde program düzeyinde hem ürün hem de süreç değerlendirilmesine önem verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to compare the education systems of Turkey, Germany and England and the secondary education English language curricula of the countries mentioned above in terms of their aims, contents, teaching-learning processes and evaluation systems. It is a comparative study and the data is gathered through document analysis. Most of the data used in the study is collected from the state education servers of each country and internatioal official resources. According to the results of the study, in German education system, supervision and administration are conducted locally via statewide while there is a standardized approach in England with entitled local authorities. When the education system in Turkey is analyzed, research has found that it is carried out through a centralized management system. Therefore, administration and supervision in the education systems of England and Germany aren't totally centralized. The budget allocated to education and the structure of the education system differs in all three countries. Training allowance in Turkey has been found to be below the OECD (The Organisation For Economic Co-Operation And Development) average compared to the other two countries. Although organisation of the academic year consists of 180-190 workdays in all three countries, weekly teaching hours in Germany and England are less than Turkey. In addition, weekly hours allocated to English lessons in Germany and England are longer than Turkey and preparatory education, which changes between half a semester or one and a half semester, is provided in the transition from primary to secondary education in Germany. English Language Curriculum for secondary education in Turkey is more comprehensive and detailed compared to the German and English curricula, which are more flexible in this aspect. The English Language Curriculum of England is a framework curriculum and is expressed in terms of core objectives, which indeed identify the overall curriculum. Every school in the country has been given freedom in program development practices provided that they comply with the standards set by the framework. Secondary English curriculum objectives focus on language skills in Turkey, while competence areas such as language awareness, language mediation, intercultural communication, text and media literacy are also included in Germany. The English language teaching programmes in Germany and England give the teacher greater freedom to take into account students' interests and needs in planning the course. The content in the programmes of all three countries differs in terms of presentation. Although different secondary education institutions (anatolian high schools, vocational and technical high schools, multi-program high schools) in Turkey have different weekly course hours, they are obliged to apply the same English language curriculum. In Germany and England, teachers are given the opportunity to choose subjects based on the interests and needs of their students. In Turkey, the content is given in detail and teachers have to follow the program. The content and subject density during the academic year has been kept the same at all types of secondary education institutions and at all grades. In comparison to the topic titles mentioned in the German curriculum, the number of topic titles that teachers must follow during the academic year in Turkey is higher. There are no clear teaching methods and techniques in English language teaching programmes in England with respect to teaching processes, and it is left to teachers to decide on the appropriate methods and techniques. In the English curriculum of Turkey, the teaching methods and techniques to be used are listed, but there are no explanations for where and how they will be used. In Germany, not only language learning strategies and methods of the students but also the teaching methods and techniques for teachers are clearly stated with explanations of where and how to be used. It has been found that both product and process evaluation have been taken into consideration in all of the aforementioned countries.