Türkiye ve Azerbaycan Hukuku'nda kadın ve çocuk iş hakları
Women and children's labor rights in Turkey and Azerbaijan Law
- Tez No: 472136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Anayasa, İş Hukuku, Kadın, Çocuk
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmamın temel amacı Türk ve Azerbaycan Hukukunda kadın ve çocukların iş haklarının tespit edilmesidir. Bu konudaki çalışmam ikiye ayrılmıştır. Birinci bölümde Türk Hukukunda kadın ve çocuk haklarının tarihsel gelişimi ve süreçleri, kadın ve çocukların iş hakları, çalışma yerleri, kadın ve çocuk işçilerin cinsel tacizden, her türlü şiddetten korunmasına yer verilmiştir. Aynı zamanda çalışmamızda eşitlik kavramının hukuksal düzeyde hangi sonuçlara yol açtığı ve bu konuda uluslararası hukukun hangi düzeyde olduğuna da yer verilmiştir. İşe girişte ve çalışma koşullarında cinsiyet ayrımı yasağına, ücrette cinsiyet ayrımına, kadın işçilerin çalışma yasağına, gebe işçilerin çalıştırılma koşullarına, doğumdan önce ve sonra işçi kadınların hak ve hukuklarına yer verilmiştir. Aynı zamanda çocuk kavramı ve çocuk işçiliği, İş Kanunu'nda çocuk işçiliğine ne gibi düzenlemeler getirildiğine, çocuk işçilerin, çırak çocukların tüm haklarına açıklık getirilmiştir. Bildiğimiz üzere Türkiye'de çalışma yaşı kural olarak, 15'dir ve 15 yaşından aşağı çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak mevzuatta bazı istisnalar vardır ki, 14 yaşını doldurmuş çocukların çalışma koşullarına hukuksal yaklaşımı ve yer altı veya su altında yapılan işlerde çalışılmasına değinilmiştir. Çocukların da kadınlar gibi birçok işlerde çalıştırılmasına ilişkinİş Hukuku'nda yer alan düzenlemelere de değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Azerbaycan Hukukunda kadın ve çocuk haklarının tarihsel gelişimi ve süreçleri ele alınmıştır. Ayrıca Azerbaycan İş Hukuku'nda, Sovyetler dönemi ve sonrası, kadın ve çocuk iş hakları, çalışma yerleri, onların çalışma şartları ve haklarına yer verilmiştir. Bölümün sonunda ise Türk ve Azerbaycan Hukuku'nda kadın ve çocuk iş hakları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present thesis is to investigate the labor right of children and women in Turkish and Azerbaijani law. In this regard, the thesis has been divided into two parts. In the first part, the study investigates the historical development and processes of the rights of women and children in the Turkish Law, labor rights of women and children in work places, sexual harassment of women and child workers, protection from all kinds of violence. At the same time, the results of the concept of equality in our work at the legal level and the level of international law in this issue are also given. Gender discrimination upon entering and working conditions, gender discrimination in wages, women worker's labor ban, conditions of employment of pregnant workers and their conditions, rights and wages of working women before and after birth have been studied. At the same time, the concept of child and child labor, the Labor Law, what kind of regulations were introduced to child labor, all rights of child workers and apprentices were clarified. As far as we know and as a rule, working age in Turkey is 15 years old and employing children under 15 is forbidden. However, there are some exceptions in the legislation that address the legal approach to working conditions for children who have completed age 14 and work in underground or underwater work. Regulations in the Labor Law concerning the employment of children in many jobs, such as women, have also been addressed. In the second part of this thesis historical rights of children and women have been studied. Labor rights of women and children, place of work and their work circumstances have been investigated in labor law of Azerbaijan during soviet union and after that. In the last part of this chapter, labor law of Turkey and Azerbaijan have been compared in terms of women and children.