İmam Şafii tefsirinin tahlili
An analysis of İmam Shafii commentary of the Quran
  1. Tez No: 472137
  2. Yazar: KHALIL YALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, İmam Şafii, Tefsir, Quran, Imam Shafii, commentary, interpretation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tefsir düşüncesinde İmam Şafii geçmişte olduğu gibi günümüzde de pek çok incelemeye konu yapılmıştır. Mekke'nin ilim atmosferinde yetişen Medine'nin“Ehli Hadis”ve Irak'ın“Ehli Rey”ilmi yaklaşımını eleştiri süzgecinden geçirerek güçlü yanlarını Mısır'da sistematik bütünlüğe kavuşturmuştur. Eserlerinden ve eserleri dışında kendisine atıf yapılan diğer kaynaklardan yararlanarak Ahmed Ferran tarafından kaleme alınan“Tefsiru'l-İmamu'ş-Şafii”adlı doktora tezinin ışığında“İmam Şafii Tefsirinin Tahlili”adlı bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışmamızın birinci bölümü İmam Şafii'nin hayatını ve ilmi birikimini içermektedir. İmam Şafii hakkında klasik dönemden günümüze kadar ele alınmış eserlerde bulduğumuz bilgileri değerlendirerek bu bölüm oluşturulmuştur. İkinci bölümü ise çalışmamızın ana konusu olan“Tefsiru'l-İmamu'ş-Şafii”eser ışığında klasik kaynaklara ulaşarak İmam Şafii tarafından ayetlerin açıklanmasında nasıl bir yol izledinği örneklerle detaylı bir şekilde ortaya konulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays as well as in history in commentary theory much has been done to investigate Imam Shafii. Brought up in the systematic at atmosphere of Makka, he systematized Madina's“Ehli Hadis”and Irak's“Ehli Rey”sciences finding out their strong sides in Egypt. There will be carried out an investigation named“Analisis of Imam Shafii Commentary of Quran”basing on his scientific works, using facts relating to him and basing on the doctor's thesis“Commentary of the Quran by Imam Shafii”written by Ahmed Ferran. The first unit of our work will deal with Imam Shafii's life and his scientific activity. We'll value all the information about Imam Shafii from classic time up today. In the second unit, we are going to study how Imam Shafii interpreted the ayats of the Holy Quran in the light of the book“Commentary of the Quran by Imam Shafii”thesis which is the main theme of our research.