Anne babası boşanmış ve boşanmamış olan ergenlerin internet bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi
Investigation level of internet addiction levels of adolescent for divorced and non-divorced parents
  1. Tez No: 472145
  2. Yazar: GÜLŞEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Ergenlik, Boşanma, Internet Addiction, Adolescence, Divorce
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde internetin hayatı kolaylaştırıyor olması insanları internete bağımlı bir hale getirebiliyor. Bu olumsuzluktan en fazla toplumda interneti en fazla kullanan kesim olan gençler etkilenmektedir. Bu araştırma lise eğitim düzeyindeki ergenlerin internet kullanımlarının anne babalarının boşanmış veya boşanmamış olmasıyla ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İnternet bağımlılığının birçok demografik değişkene göre daha önceki çalışmalarda incelenip anne babanın boşanmış veya boşanmamış olması değişkenine göre ilk kez bu çalışmada incelenecek olması araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Araştırmanın ilgili literatüründe bağımlılık, internet bağımlılığı, ergenlik dönemi ve boşanma kavramları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmış olup araştırmanın örneklemini 90 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilere kişisel bilgi formuyla birlikte 2009 yılında Selim GÜNÜÇ tarafından geliştirilen geçerlilik güvenilirlik katsayısı 0,95 olan ve beşli likert tipiyle oluşturulmuş internet bağımlılığı ölçeği uygulanmıştır. Veri analizinde kişisel bilgi formunda yer alan ifadelere yönelik tanımlayıcı istatistiklerin hesaplanmasında frekans analizi, ölçeğin faktör yapısının ve boyutlarının belirlenmesinde faktör analizi, normal dağılıma uygunluğunun belirlenmesinde Kolmogorov Smirnov testi, farklılık testlerinde ise normalliğin sağlanması nedeniyle bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA testine yer verilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre internet bağımlılığının aile gelir durumu, yaş, baba eğitim durumu, internete girme zamanı, serbest zaman ve kaçıncı çocuk olma değişkenlerine göre değişmediği saptanırken cinsiyet, kardeş sayısı, anne babanın boşanmış olması, anne ve babanın tekrar başka partnerlerle evlenmiş olması, ergenin hangi ebeveyni ile birlikte yaşadığı, anne eğitim durumu, anne ve babanın mesleği, bilgisayarın evde hangi ortamda olduğu, cep telefonundan internete bağlanma durumu, günlük internet kullanım süresi, sosyal paylaşım sitelerine üyelik, internet kullanımın anne baba tarafından denetlenmesi değişkenlerinde anlamlı şekilde farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the fact that internet facilitate people's life but makes them more addicted to the internet. This negativity, is most effected by the young people which uses the internet most in society. This research was conducted, to investigate the relationship level between the internet uses of adolescent at hight school and their family marital status if they are divorced or not. At the same time, demographic information of internet usage at different dimensions will also be discussed. Internet dependency has been studied in previous studies according to many demographic variables, but the facts that internet dependency according to family mariatal status will be examined for the first time in this study. This research was conducted by using relational screening method, and 90 high school student constitute as a sample for this research. The internet addiction scale, was developed by Selim GÜNÜÇ in 2009, this method was developed with a reliability coefficient of 0.95 and fifth point of likert type was applied. According to the results of the this study, it was determined that internet addiction does not change according to the family income status, age, father's education status, internet average surfing time, total free time of children. However, gender, number of siblings, parents marriage status, parent's marriage with other partners, which parent the child lives with, mother's education, mother and father's occupation, computer availability at home, internet connection via phone, membership to social network websites, parents supervision of internet uses were found to be significantly different.