Factors affecting macrostructural evolution in al-based metal/metal laminates
Al-esaslı metal/metal laminerlerde makrıyapı gelişimini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 47217
  2. Yazar: EKİN SOYDANR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lamine kompozitler, Boyun verme şiddeti, Gerinim bölüşülmesi, Göreli akma dayancı, Laminated composites, Neck severity, Strain Partitioning, Relative flow strength. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Öz AL-ESASLI METAL/METAL LAMİNELERDE MAKRO YAPI GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Soydaner, Ekin Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Töneticisi: Prof. Dr. Tayfur ÖZTÜRK Ağustos 1995, 56 sayfa Bu çalışma temine kompozitlerin düzlemsel gerinim koşullarında deformasyon davranışını ve makroyapı gelişimini konu almaktadır. Al-çelik lamine kompozitler Vr=0.08- Vr=0.4 kısmi hacim oranlarında sıcak presleme yöntemi ile üretilmiş ve oda sıcaklığında değişik miktarlarda haddelenmiştir. Elde edilen sonuçlar deformasyonun dört aşamalı bir davranış içersinde gerçekleştiğini göstermiştir. Deformasyonun ilk aşamalarında germimin her iki fazda da eşit olduğunu, bunu takiben sert fazın tekrarlı boyun verme evresine girdiğini ve artan deformasyon miktarı ile sert fazm koparak parçacıklara dönüştüğünü göstermiştir. Takiben devam eden deformasyonla parçacıkların sıralanma evresine girerek tabaka sayısının azalmasına neden olduğu tespit edilmiştir. Bu gelişimde tabakalar arası dayanç oranının en etkin parametre olduğu ve deformasyonun her aşamasını etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu oranın 2 ve alünda olması halinde deformasyonun homojen evrede kalma eğilimi gösterdiği parçalanma olması halinde bile gerinim bölüşümünün ve parçacık boy-en oranının tabakalar arası dayanç oranına bağlılık gösterdiği, artan dayanç oranı ile boy-en oranının önce azaldığı belirli bir minimumdan sonra tekrar artış gösterdiği tespit edilmiştir. Artan kısmi hacim oranı ile deformasyonun homojenleşme eğilimi gösterdiği ve etkinintabakalar arası dayanç oranının düşürülmesine benzer bir etki doğurduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTING MACRO STRUCTURAL EVOLUTION IN AL-B ASED METAL/METAL LAMINATES Soydaner, Ekin M.S., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tayfur Öztürk August 1995, 56 pages A study is carried out into the deformation behaviour and factors affecting the evolution of macrostructure in plane-strain deformation of Al based metal laminates. The composites with volume fraction ranging from Vr=0.08 to Vr=0.40 are fabricated by a hot-pressing method and rolled to heavy reductions. It is concluded that there are four regimes of deformation behaviour in deformation processing of metal/metal laminates. In the initial stages of deformation, strain is partitioned equally between the constituent layers. The regime of uniform strain is followed by a regime of multiple necking and at heavier reductions, the reinforcing layers are fragmented into the platelets. This is followed by a regime of platelet accommodation in which the rows of platelets tend to merge together thus reducing in number across the thickness of the laminates. Relative flow strength of the constituent layers is the dominant factor affecting all stages of deformation. Deviation from uniformity and fragmentation is delayed in laminates with relative flow strength, rh of around 2. After fragmentation relative flow strength also affect the deformation behaviour,i.e. strain partitioning and aspect ratio of platelets. With increasing relative flow stress the aspect ratio decreases first, reaches a minimum and then shows an increase. Volume fraction of reinforcing layers in laminates seems to affect the behaviour in such a manner that with high volume fraction the deformation tends to uibecome more homogeneous. Thus increasing volume fraction appears to have the same effect as lowering the relative flow strength of the constituent layers.