Experimental investigation and implementation of a 3 configüration reconstruction algorithm for an object using a single camera image
3 Boyutlu uzayda cisimlerin konumlarının tek kamera görüntüsü kullanılarak belirlenmesi için geliştirilen metodun uygulaması ve deneysel incelemesi
  1. Tez No: 47218
  2. Yazar: ERCAN UMUT ACAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT E. PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Monoküler Görüntü, Kamera Kalibrasyonu, Yapay Görüntü Algılama, Konum Algılayıcıları, ikincil Hedef, Monocular Vision, Camera Calibration, Machine Vision, Configuration Sensors, Secondary Target. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Öz 3 BOYUTLU UZAYDA CİSİMLERİN KONUMLARININ TEK KAMERA GÖRÜNTÜSÜ KULLANILARAK BELİRLENMESİ İÇİN GELİŞTİRİLEN METODUN UYGULAMASI VE DENEYSEL İNCELEMESİ Acar, Ercan Umut Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent E. Platin Eylül 1995, 133 sayfa. Bu çalışmada, 3 boyutlu uzayda cisimlerin konumlarını pasif ikincil hedefler kullanarak belirleyen bir yöntemin uygulaması ve deneysel incelemesi sunulmuştur. Kullanılan yöntem daha önce yapılan çalışmalarda geliştirilmiş ve kuramsal sınırları bulunmuştu. Bu ölçüm yöntemi, kamera kalibrasyonu, otomatik montaj, gezer robot ve manipülatör güdümü ve pasif ikincil bir hedefin kullanılmasında engel olmayan diğer uygulamalarda kullanılabilecektir. Pasif ikincil hedef olarak, içinde iki tane benek bulunan bir daire kullanılmıştır. Kontrollü deneyler yapabilmek için tek kamera kullanan sayısal görüntüleme ve optik ölçme sistemi kurulmuştur. Yöntemde kullanılan çeper bilgisini ve beneklerin merkezlerini, sayısal görüntüden elde etmek ve 6 tane konum belirleme parametresini hesaplamak için, bir bilgisayar programı yazılmıştır. Önceki bir çalışmada geometrisi bilinen pasif ikincil bir hedefin monte edileceği, 6 serbestlik derecesi olan, herhangi bir cismin konumunun tek kameralı bir görüntü sistemi kullanılarak belirlenebileceği kanıtlanmıştır. Yöntemin kuramsal sınırları deney sonuçları ile doğrulanmıştır. Deney sonuçları, ölçüm hatalarının aynı amaçlarla geliştirilmiş diğer yöntemlerle rekabet edebilecek kadar düşük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION AND IMPLEMENTATION OF A 3D CONFIGURATION RECONSTRUCTION ALGORITHM FOR AN OBJECT USING A SINGLE CAMERA IMAGE Acar, Ercan Umut M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent E. Platin September 1995, 133 pages. In this study, an experimental investigation and implementation of a 3D configuration reconstruction algorithm using a passive secondary target are presented. The algorithm used was developed in earlier studies, and its theoretical limits were determined. This algorithm can be used in autonomously guided vehicles, camera calibration, manipulator guidance and other applications where the use of a passive secondary target is appropriate for configuration sensing. A circle with two internal spots is used as a passive secondary target. An optical bench and a digital imaging system using a camera are constructed to make controlled environment experiments. A computer program is generated to extract the contour data and centroids of the spots from a digital image for the algorithm^nd to compute the 6 configuration variables. In an earlier study, it was proved that the configuration of a rigid body can be reconstructed in 6 degrees of freedom using a secondary target of known geometry with a single camera image. The theoretical limits of the algorithm found in that study are verified by the experimental results. The experimental ininvestigation shows that the reconstruction error is low enough to compete with other algorithms used for the same purpose.