Sağlık işletmelerinde örgüt iklimi ve çalışan memnuniyeti ilişkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 472176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Health, Health Care, Organizational Climate, Employee Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Örgüt iklimi, genel olarak örgüte kimlik veren, iş çevresi kapsamında hayat süren ve hizmet veren bireyler tarafından dolaylı veya direk olarak algılanan ve çalışanların motivasyonu ile hareketlerini etkileyeceği varsayılan ölçülebilen tüm özelliklerdir. Aynı zamanda örgüt iklimi, örgütteki ortak psikolojinin, yarattığı atmosferdir. İşletmelerin bu hangi sektör, hangi alan da hizmet veriyor olursa olsun ana hedeflerinden biri piyasada varlığını uzun bir süre devam ettirmektir. Bunun için de örgüt iklimi kadar önemli bir diğer kavramda çalışan memnuniyetidir. Çalışan memnuniyeti, ortaya konulan işin çeşitli yönlerinde beslenen pozitif tutumların toplamı olarak ifade edilmektedir. Örgüt iklimi ve çalışan memnuniyeti arasında ortak noktalar bulunmaktadır. İşletme açısından bu iki kavram hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda araştırmada, örgüt iklimi ve çalışan memnuniyeti ilişkisi incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, çalışanların sosyodemografik özelliklerinin, örgüt iklimi ve çalışan memnuniyeti üzerine etkisinin olup olmadığı tespit etmektir. Araştırmada saha araştırma yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmış ve araştırma 300 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda ise örgüt iklimi ile çalışan memnuniyeti arasında orta seviyede anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Anahtar Kavramlar: Sağlık, Sağlık İşletmeleri, Örgüt İklimi, Çalışan Memnuniyeti.
Özet (Çeviri)
The organizational climate is all characteristics that can be measured by employees who are motivated and influenced by their motivations and movements indirectly or directly by the individuals who give service in the context of business environment. At the same time, the organizational climate, the atmosphere created by the common psychology in the organization. Regardless of which sector and which sector of the business is serving, one of the main objectives of the business is to maintain its presence in the market for a long time. For this, it is the satisfaction of working in another concept which is as important as organizational climate. Employee satisfaction is expressed as the sum of positive attitudes nourished in various aspects of the work being revealed. Organizational climate and employee satisfaction are common points. In terms of business, these two concepts are vital. In this context, the relationship between organizational climate and employee satisfaction has been tried to be investigated. The aim of the study is to determine whether the sociodemographic characteristics of employees are influenced by organizational climate and employee satisfaction. Survey method was used from the field research methods in the research and the research was carried out with 300 health workers. As a result of the research, it was seen that there was a meaningful relation between organizational climate and employee satisfaction in middle level.