Crystal structure effect on radiation induced solid state polymerization of acenaphthylene
Asenaftilenin ışımaya başlatılan katı hal polimerleşmesine kristal yapı etkisi
- Tez No: 47224
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asenaftilen, Katı-Hal Polimerleşmesi, Radyasyonla Başlatılan Polimerleşme, Topotaktik Polimerleşme, Kristal Yapı, Uzay Gurubu. vı, Acenaphthylene, Solid-State Polymerization, Radiation induced Polymerization, Topotactic Polymerization, Crystal Structure, Space Group. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
OZ ASENAFTİLENÎN RADYASYONLA BAŞLATILAN KATI-HAL POLİMERLEŞMESİNE KRİSTAL YAPI ETKİSİ Baytar, Nail Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Ali Usanmaz Eylül 1995, 58 sayfa Bu çalışmada, asenaftilenin y-ışınlarıyla başlatılan katı hal polimerleşmesine kristal yapı etkisi incelendi. Polimerleşme vakum altında ve oda sıcaklığında gerçekleştirildi. Monomer ve elde edilen polimerler UV, FTIR, DSC ve X-ışınlan toz kırınım yöntemiyle incelenerek karakterize edildi. Elde edilen polimerlerin kristal olduğu ve erime noktalarının 380-390 °C arasında olduğu bulundu. Polimerin kristal yapısı X-ışınları difraksiyon yöntemleriyle saptandı. Asenaftilenin polimerleşmesi monomerle aynı kristal yapıda olan ürünler verdi. Bu çeşit polimerleşme topotaktik polimerleşme olarak bilinir. Monomer ve polimerin uzay gurubu P22ı2 olarak bulundu ve birim hücre parametrelerinin yaklaşık olarak aynı oldukları saptandı.Monomerin kristal yapı parametreleri aşağıdaki değerler olarak saptandı: a = 7.842(6) A° b = 7.981(6) A° c= 14.17(1) A* Z = 4 V = 880.7 A°3 Dx =1.146 g/cm3 Polimerin kristal yapı parametreleri de aşağıdaki gibi saptandı: a = 7.917(8) A° b = 8.038(7) A° c = 1433(1) A" V= 909.0 A°3
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRYSTAL STRUCTURE EFFECT ON RADIATION INDUCED SOLID-STATE POLYMERIZATION OF ACENAPHTHYLENE Baytar, Nail M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor Prof. Dr. Ali Usanmaz September 1995, 58 pages In this study, crystal structure effect on Y -ray induced polymerization of acenaphthylene was studied. The polymerization was carried out under vacuum at roomtemperature.The obtained polymers were investigated by UV, FTIR, DSC, and X-ray powder diffraction methods to characterise the monomer and the polymers. The polymers were crystalline, with melting point in the range of 380-390 °C. The crystal structure of the polymer was studied by X-ray diffraction methods. The polymerization of acenaphthylene gave products, which had the same crystal structure as that of monomer. This kind of polymerization is called topotactic polymerization. inThe space group of monomer and polymers were identified as P22i2, and the unit cell parameters found were almost identical, which were : for monomer, and for polymer. a = 7.842(6) A° b = 7.981(6) A° c = 14.17(1) A" Z = 4 V = 880.7 A°3 Dx= 1.146 g/cm3 a = 7.917(8)A° b = 8.038(7) A° c= 14.31(1) A° V= 909.0 Aq3