Yeni Asur Dönemi'nde askeri organizasyon (M.Ö. 1000 - M.Ö. 612)
Military organization in the new Assyria Period (B.C. 1000 - B.C. 612)
- Tez No: 472243
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Asur, Ordu, Süvari, Piyade, Muhafız, Kuşatma, Mesopotamia, Assyria, Army, Infantry, Cavalry, Guard, Siege
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Asur ordusu, ilk önceleri hasat mevsiminden sonra toplanan Asurlu mevsimlik askerlerden oluşmaktaydı. Ancak Asur'un sınırlarının genişlemesi nedeniyle ele geçirilen toprakların korunması için düzenli ordunun kurulması ihtiyacı doğmuştur. Ordunun ihtiyacı olan at, asker, teçhizat ele geçirilen devletlerden alınmıştır. Ordu ilk önceleri yerli Asurlulardan oluşurken, ülkenin genişlemesiyle birlikte asker ihtiyacı yerli halktan karşılanamaz hale geldi. Bu nedenle ordunun içerisine çok sayıda yabancı asker alınmıştır. Bu yabancı askerlerin ordu içinde görev aldıklarını Asur kaynakları göstermektedir. İlk önceleri, Asur ordusu içinde düşman piyade hattını dağıtmak için kullanılan savaş arabaları düz alanlarda önemli katkılar sağlarken, bu arabaların Urartu coğrafyası gibi dağlık ve ormanlık alanlarda etkisi azalmıştır. Bu nedenle daha az askeri personel kullanma imkânı veren ve savaş arabasına nazaran daha fazla manevra kabiliyeti olan süvariler ordunun önemli bir birimi haline gelmiştir. Asurlular meydan savaşlarından ziyade, kuşatma ve ani saldırı savaşları yapması nedeniyle ordusunun içinde askerlerin yanı sıra, mühendisler, lağımcılar, vb teknik personel bulundurmuştur. Kuşatmaların çok uzun sürmesi maliyeti artırdığı için, düşmanı teslim olmaya ikna etmek amacıyla birden fazla yöntem kullanmıştır. Bu yöntemlerin başında, psikolojik savaş yöntemi gelir. İlk önce düşman tarafına elçiler gönderilerek, şehri savaşmadan teslim etmeleri istenmiştir. Bu istek kabul edilmeyince önce şehrin çevresindeki yerler ele geçirilmiştir. Bu ele geçirilen yerlerdeki insanların kafalarından piramitler yapılmış, insanlar kazıklara çakılmış, insanların elleri kolları kesilmiştir. Buradaki amaç ise insanlara sonlarının ne olacağının gösterilmek istenmesidir.
Özet (Çeviri)
The Assyrian army, firstly, consisted of Assyrian seasonal soldiers who were gathered after the harvest season. However, due to the expansion of the borders of Assyria, the need for the establishment of regular armies for the protection of the conquered lands was aroused. The horse, soldier, and equipment needed by the army were taken from the conquered states. Firstly, the army consisted of native Assyrians; however, with the expansion of the country, it became impossible to meet the soldier need from the indigenous people. For this reason, a large number of foreign soldiers were taken into the army. Assyrian sources indicate that these foreign soldiers had served in the army. In early times, in the Assyrian army, war vehicles used to disperse the enemy infantry line made significant contributions in flat areas; however, the effect of these vehicles decreased in mountainous and forested areas such as Urartu geography. To this respect, the cavalry has become an important unit of the army, with fewer military personnel and more maneuverability than the war vehicles. The Assyrians had technical personnel such as engineers, sewers, etc. besides the soldiers in the army because of they performed siege and sudden attacks rather than pitched battle. Since the sieges took long time and this increased the costs of the war, more than one method had used to persuade the enemy to surrender. The first of these methods was the psychological warfare method. First, envoys were sent to the enemy side and asked for the surrender the city without war. In the case of was not accepted, the places around the city were first conquered. In these conquered lands, Pyramids were made from the heads of the people, they were driven in stakes and their arms were cut off. The aim was to show the people what would be happen to their end.