Ortaokul matematik dersi beşinci sınıf öğretim programının öğretmenlerin görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the fifth grade curriculum of secondary school mathematics course according to the opinions of the teachers
  1. Tez No: 472247
  2. Yazar: ALİ İNCECİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik dersi öğretim programı, Program değerlendirme, Öğretmen görüşleri, Secondary school mathematics curriculum, Program evaluation, Teacher opinions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunca 2013–2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaokul beşinci sınıflardan başlayan ve kademeli olarak uygulanmak üzere uygulamaya konulan ortaokul matematik dersi beşinci sınıf öğretim programının matematik öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2013–2014 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ilindeki ortaokullarda görev yapan ve beşinci sınıflarda matematik dersine giren öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2013–2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Türkoğlu ilçelerindeki ortaokullarda beşinci sınıflarda matematik dersine giren 126 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin ortaokul matematik dersi beşinci sınıf öğretim programının değerlendirilmesine yönelik görüşlerini belirlemek için“Program Değerlendirme Anketi”uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğretmenlerin öğretim programına yönelik hem olumlu hem de olumsuz görüşlerinin olduğu, programın geneline yönelik görüşlerinde ise“kararsız”kaldıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin, öğrenci velilerinin programın özelliklerini bilmediklerini ve benimsemediklerini, öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyinin programın uygulanması için yeterli olmadığını ve programın ülke genelindeki her okulda uygulanabilecek düzeyde olmadığını düşündükleri belirlenmiştir. Bu durum ortaokul matematik dersi beşinci sınıf öğretim programının eksik yönlerinin olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin, programın öğrencilerin matematiksel becerilerinin gelişiminde etkili olduğu, amaçların kolaylıkla anlaşılacak şekilde düzenlendiği, amaçların davranışlara dönüştürülmesine uygun olduğu, içeriğin öğretim ilkelerine göre düzenlendiği, programın amaçlarının ölçme değerlendirmeye uygun olduğuna yönelik görüşleri ise olumlu bulunmuştur. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre, programın bazı özelliklerine yönelik görüşlerinin daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu çerçevede öğretmenlerin öncelikle programın yapısı, felsefesi, programın dayandığı ilkeler, programın öğrenme-öğretme yaklaşımı, ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında bilgilendirilmeleri ve öğretim programını daha iyi tanımalarını sağlamak ve programa ilişkin genel görüşlerini olumlu yönde geliştirebilmek için konunun uzmanları tarafından kapsamlı hizmet içi eğitime alınmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the secondary school mathematics course of the fifth grade teaching program according to the opinions of the mathematics teachers, which was applied from starting 5th grade of secondary school and progressively from the 2013-2014 education years, by Ministry of National Education Board of Education. This research is a quantitative study. The population of the research is formed by teachers who are the fifth grade mathematics teachers of secondary school and work in Kahramanmaras province in the 2013-2014 education years. The sample of the research is consists of 126 mathematics teachers who entered the mathematics course in fifth grade in Dulkadiroğlu, Onikişubat and Turkoglu districts of Kahramanmaras city in the 2013-2014 academic years. In the research, a program evaluation questionnaire was applied to determine the opinions of the teachers about the evaluation of the fifth grade curriculum of the secondary school mathematics course. It was determined that teachers have both positive and negative views about the curriculum, they were 'indecisive' about the opinions on the overall program; parents of students did not know and adopt the features of the program; the level of readiness of the students is not adequate for the implementation of the program and the program is not at a level that can be implemented at every school in the country. This situation is interpreted as the missing aspects of the fifth grade curriculum of secondary school mathematics course. They also found that the program was appropriate for the development of mathematical skills of the students, the goals were arranged to be easily understood, the goals were appropriate to be transformed into behaviors, the content was organized according to teaching principles, and the objectives of the program were appropriate for assessment. It was determined that female teachers' opinions about some features of the program were more positive than male teachers. In this framework, it is proposed that teachers should first receive comprehensive in-service training by their experts to ensure that they are informed about the program's structure, philosophy, principles, learning-teaching approach, measurement and evaluation techniques and to supply the better understanding the curriculum and improve the overall views on the program in a positive way.