Hanehalkının yoksulluk algısı üzerine bir araştırma: Bartın ili örneği
A survey on poverty perception of household: Bartin province example
  1. Tez No: 472295
  2. Yazar: EMİNE ELİF AYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluk Algısı, Hanehalkı, Bartın, Poverty, Poverty Perception, Household, Bartın
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yoksulluk, insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için temel gereksinimlerini karşılayacak ekonomik ve sosyal güçlerinin olmadığı durum olarak ifade edilebilen, çok boyutlu bir kavramdır. 1980'li yıllardan itibaren dünya gündemine oturmuş, özellikle gelişmekte olan ülkelerde mücadele edilmesi gereken bir sorun haline gelmiş olan yoksulluk, zamanın akışı içinde Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası gibi kuruluşların çalışmalarında yer almaya başlamıştır. Yoksulluk kavramı, 1990'lı yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve aynı tarihte meydana gelen deprem gibi bir doğal afetin etkisiyle Türkiye'de gündem konusu olmuş ve o tarihten günümüze birçok araştırma konusu haline gelmiştir. Yoksullukla ilgili öne çıkan önemli kavramlardan biri de hanehalkı yoksulluk algısıdır. Bu kavram; öznel ve nesnel yaklaşımlarla değerlendirilebilen, yoksulluk gibi çok boyutlu bir olgu olarak ifade edilebilir. Bu çalışmanın amacı yoksulluk kavramının, hanehalkı bireyleri tarafından nasıl algılandığını öznel yaklaşımlarla ortaya koymaktır. Çalışma yöntemi olarak anket uygulaması tercih edilmiştir. Bu amaca yönelik olarak rastgele örnekleme tekniği ile belirlenen toplam 394 hanehalkı reisiyle yüz yüze görüşülmüştür. Kişilerin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda Bartın'da ikamet eden hanehalkı bireylerinin genellikle kendilerini yoksul olarak görmediği, yoksulluğun çok boyutlu yapısının kısmen farkında oldukları istatistiksel olarak önemli bulunurken, hayat standartlarından memnuniyet cinsiyete göre değer kazanmamıştır. Ayrıca Bartın'daki yoksulluğun %27 seviyesinde algılandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a multi-dimensional concept which may be expressed as a situation where people do not have economical and social opportunities to meet their basic needs in order to be able to continue their lives. The poverty, which has been on agenda of the World since the 1980s and which has been a problem that should be solved especially in developing countries started to be included in studies of the institutions such as the United Nations and World Bank in due course of time. The concept of poverty has been an issue of agenda in Turkey due to the suffered economical crisis situations in the 1990s and because of natural disaster such as earthquake occurred on the same date and has been the topic of many researches since such date. One of the most important concepts that is prominent with regards to poverty is household poverty perception. Such a concept may be expressed as a fact that may be assessed as a multi dimensional one like poverty by means of subjective and objective approaches. The purpose of this study is to assert the manner of perception of the poverty concept by household individuals by means of subjective approaches. Questionnaire application was preferred as study method. Face-to-face interviews were held with totally 394 household heads who were determined by means of random sampling technique for such a purpose. In line with answers given by the people, it was seen that household individuals residing at Bartın did not generally consider themselves poor and while the fact that they were partially aware of multi dimensional structure of poverty was statistically found important and that satisfaction about living standards did not gain any value by gender. Additionally, it was detected that poverty in Bartın was perceived at the level of 27%.