Turizm işletme yöneticilerinin yenilikçilik algısının yenilikçilik faaliyetlerine ve yenilik stratejilerine etkisi: Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinde bir araştırma
Effect of tourism enterprise managers' innovation perception on innovation activities and innovation strategies: A research in Bartın , Zonguldak and Karabük provinces
- Tez No: 472296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm İşletme Yöneticileri, Yenilikçilik, Yenilik Algısı, Tourism Enterprise Managers, Innovation, Perception of Innovation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yenilik faaliyetlerinin öneminin giderek artması, artık bir tercih durumundan çıkarak zorunluluk haline gelmiştir, Yapılan bu tez çalışması, turizm işletme yöneticilerinin yenilik algısını ölçmeyi ve yenilik algısı doğrultusunda ne tür yenilik faaliyetlerine ve yenilik stratejilerine yöneldiklerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada kullanılmak üzere beş ölçekli anket formu oluşturulmuş ve bu anket formu ile sözü edilen değişkenlerin ölçülmesi için kullanılmıştır. Çalışma Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Bartın, Zonguldak ve Karabük İllerindeki turizm işletme belgeli ve belediye izin belgeli otel işletmelerinin yöneticileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığı ile, güvenilirlik analizi, frekans analizi, kruskal wallis testi, mann-whitney u testi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırmada uygulanan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda; yenilik algıları ile yenilik faaliyetleri arasında kısmi olarak ilişki bulunur iken, bazı değişkenler ile ilişki olmadığı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra uygulanan mann-whitney u ve kruskal wallis testi sonucunda, bazı demografik değişkenlere göre yenilik algısının farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The situation that the importance of the innovation activities increases gradually is no longer a preference, it has become a necessity. The purposes of this thesis study are to measure the innovation perceptions of the managers of tourism enterprises; and in the direction of their innovation perception, to evaluate what kind of innovation activities and innovation strategies they gravitate towards. Questionnaire forms with five point scales were prepared to be used in the research and these questionnaire forms were used to measure the above-mentioned variables. The study was carried out on the managers of the hotel enterprises that have touristic establishment certificate and have operation permits from the municipalities in Bartın, Zonguldak and Karabük provinces of the Western Black Sea Region. Reliability analysis, frequency analysis, Kruskal Wallis test, Mann-Whitney U test, correlation analysis and regression analysis were applied on the obtained data by using SPSS program pack. As the result of the correlation and regression analyzes applied in the research, it was found that there is a partial relationship between innovation perceptions and innovation activities, however, it was concluded that there is no relationship with some variables. In addition, the results of the Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests revealed that the innovation perception differs according to certain demographic variables.