Sürdürülebilir çevre açısından bir çevresel maliyet unsuru olan karbon maliyetlerinin incelenmesi: Çanakcılar Seramik Fabrikası örneği
The research of carbon costs which are an environmental cost element in terms of sustainable environment: Çanakcılar Ceramic Plant example
- Tez No: 472297
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN SABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Environment, Sustainability, Sustainable Environment, Environmental Accounting, Carbon Costs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde işletmelerin çevresel performanslarının sürdürülebilirlik düzeylerinin takip edilmesi ve raporlaması konuları önem arz etmektedir. Özellikle çevresel sorunların etkisiyle oluşan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri karşısında yayınlanan karbon ayak izi raporları yaygınlaşmış ve sürdürülebilir çevre bağlamında, işletmelerin karbon salınımlarının takip edilmesi, kayıt altına alınması ve raporlanması gereksinimi doğmuştur. Bu noktada sürdürülebilir bir çevrenin en önemli aktörlerinden biri olarak kabul edilen çevresel muhasebe kavramı devreye girmektedir. Zira çevresel muhasebe fonksiyonlarıyla karbon salınımları takip edilebilmekte ve karbon maliyetleri hesaplanıp raporlanabilmektedir. Ancak, karbon muhasebesi ve karbon maliyetleri konusundaki çalışmalar sürdürülebilirlik bağlamından daha çok, karbon ticaretine ilişkin konular üzerine odaklanmıştır. Çalışmada literatürdeki bu boşluğun doldurulması amaçlanmış ve bu amaç doğrultusunda çevresel maliyetler çerçevesinde karbon maliyetlerinin incelenmesi ve sürdürülebilir çevre açısından değerlendirilmesi konuları incelenmiştir. Ayrıca karbon salınımlarına dayalı finansal işlemlerin muhasebe sisteminde meydana getireceği değişiklikler de çalışma kapsamında genel hatlarıyla ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: Çevre, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Çevre, Çevresel Muhasebe,Karbon Maliyetleri
Özet (Çeviri)
Nowadays, the monitoring and reporting of the sustainability levels of the environmental performances of the enterprises are important. The carbon footprint reports published in response to global warming and climate changes, especially caused by environmental problems, have become widespread and the need to track, record and report on carbon emissions of enterprises in the context of sustainable environment. At this point, the concept of environmental accounting, which is regarded as one of the most important actors of a sustainable environment, comes into play. Because environmental accounting functions can track carbon emissions and carbon costs can be calculated and reported. However, studies on carbon accounting and carbon costs have focused more on carbon trade issues than on sustainability. It was aimed to fill this gap in the literature in the study and the examination of carbon costs in terms of environmental costs and the evaluation of the sustainable environment were examined for this purpose. In addition, the changes that the financial transactions based on carbon emissions which will bring about in the accounting system are also considered in the scope of the study.