Hizmet içi eğitimin iç müşteri memnuniyeti üzerine etkisi: Bir tekstil firması yiyecek içecek bölümü örneği
In-service training influence on internal customer satisfaction: A textile company food and beverage department example
- Tez No: 472335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÇİGDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Food and Beverage Industry, In-Training Service, Customer Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yiyecek içecek işletmeleri yoğun emeğin sarf edildiği, üretimin ve tüketimin eş zamanlı olduğu işletmelerdir. Bu nedenle sektörde hizmeti sunan iş gören ile müşterinin arasındaki etkileşim müşteri memnuniyeti açısından büyük önem arz etmektedir. Konusu insan gücüne dayalı olan hizmet sektöründe, büyük başarılar sağlamak ve kar elde edebilmek için nitelikli iş görene sahip olunması gerekir. İş gören niteliğini artıran en önemli faktörlerden birisi hizmet içi eğitimdir. Hizmet içi eğitim çalışanların, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek bu anlamda kariyer imkânı sağlar. Ayrıca çalışanın işlerine karşı tutumunu yükselten, iş tatmin düzeyinin ve motivasyonu artıran bir uygulama aracıdır. Bunun da müşterinin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yapıldığında müşteri sadakatini artırdığı yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir. Anahtar Kelime: Yiyecek içecek endüstrisi, Hizmet içi eğitim, Müşteri Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
Food and beverage operations are businesses where intensive labor is consumed and production and consumption are concurrent. Therefore, the interaction between the person providing the service in this sector and the customer has a significant importance in the way of customer satisfaction. In the service sector, which is based on human power, it is necessary to have a qualified worker in order to achieve great success and profit. In-service training is one of the most important factor that increase the quality of work. In-service training provides employees to build their own career opportunities by improving their professional knowledge and skills. Moreover it is an application tool that increases the level of job satisfaction and personal motivation by raising the attitude towards the jobs of employees. This has been observed in researches which have improved customer loyalty when it is done in line with the needs and expectations of the customer.