Determination of bioclimatic comfort structure in Seyhan River basin
Seyhan Irmağı havzası biyoiklimsel konfor yapısının belirlenmesi
- Tez No: 472392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Seyhan Havzası, CBS, Biyoiklimsel Konfor, Enterpolasyon, Seyhan Basin, GIS, Bioclimatic Comfort, Interpolation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsan vücudu ile çevre arasında meydana gelen ısı alış verişinin dengede tutulduğu iklimsel değer aralıklarına biyoiklimsel konfor durumu denilmektedir. Bir bölgenin insanlar açısından sahip olduğu iklimsel konfor yapısını belirleyebilmek için incelenmesi gereken temel iklim bileşenleri sıcaklık, nem, rüzgâr hızı ve solar radyasyondur. Bu bileşenleri kültürel faktörler ile kombine eden matematiksel modeller sayesinde bir bölgenin konfor durumunu gösteren indisler oluşturulmuştur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu indislerden biri de Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık (FES) indisidir. FES indisi insan enerji dengesinden yola çıkılarak, termal çevrenin fizyolojik koşullarının değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmada Seyhan Havzasının biyoiklimsel konfor durumunun konumsal olarak ortaya çıkartılılmıştır. Elde edilen bu veriler sayesinde havzanın fiziksel planlamasına yönelik önemli ipuçları elde edilmiştir. Seyhan havzasının biyoiklimsel konfor yapısını belirleyebilmek için havzaya ait 13 adet meteoroloji istasyonundan elde edilen iklim verileri kullanılarak 1993- 2013 yıllarına ait sıcaklık, bağıl nem, rüzgâr hızı ve radyasyon verilerinin 10 günlük periyotlarla ortalamaları alınmıştır. Elde edilen veriler alanın biyoiklimsel konfor yapısını gösteren FES indisine göre aylara ve mevsimlere göre hesaplanarak noktasal veriler elde edilmiştir. Elde edilen değerler yükseklik ve bakı dikkate alınarak CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ortamında enterpolasyon teknikleri (Kriking Enterpolation) kullanılarak yüzeye yaygınlaştırılmıştır. Böylece Seyhan havzasının biyoiklimsel konfora sahip olan bölgelerine ait haritalar elde edilmiştir. Elde edilen haritalar incelendiğinde Mayıs-Ekim aylarında ve 1000-2000m yükseklikte konfor durumları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The climatic value range keeping in balance to transfer heat between human body and environment is called bioclimatic comfort situations. Temperature, humidity, wind speed and solar radiation are the main climatic components to determine a region's climatic comfort structure for humans. Indices which display a region's comfort situation created via mathematical models that combine this components with cultural factors. Physiological Equivelent Temperature(PET) indices is one of the most used indices today. PET indices is used to evaluate the physical conditions of thermal environment by human energy balance. The aim of the study is to determine bioclimatic comfort structure of Seyhan River Basin using spatial information systems. This study will contribute to physical planning of the area. 10 days period of temperature, relative humidity, wind speed and solar radiation data between 1993-2013 were used to designate bioclimatic comfort structure of Seyhan River Basin. PET indices, representing bioclimatic comfort structure of field, were produced by calculating the data in terms of months and seasons by using enterpolation techniques. PET maps were interpolated using aspect and elevation in a GIS (Geographic Information Systems) environment. As a result, the highest rate of comfort estimated between 1000 and 2000m elevation of Seyhan River Basin in May and October.