Sonlu elemanlar analizi (FEA) yöntemi ile yeni nesil lastik zinciri modelleme ve geliştirilmesi
Modeling and developing a new generation tire chain with finite element analysis (FEA)
  1. Tez No: 472398
  2. Yazar: MAHYAR JAFARZADYEGANEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TIĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: ANSYS®, lastik, deformasyon, kar paleti, sonlu elemanlar, lastik zinciri, ANSYS®, Wheel, Deformation, Snow chain, Finite element analysis, Tire chain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Soğuk mevsimlerde veya soğuk bölgelerde meydana gelen trafik kazalarının çoğunluğu lastiklerin yola tutunamaması sonucunda frenleme mesafesinin uzamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle trafik kuralları gereği hava sıcaklığı 7 °C'nin altına düştüğünde kış lastiği kullanmak zorunlu hale gelmiştir. Bununla birlikte yaz veya kış lastiği ayırt etmeksizin tüm araçlarda kar zinciri bulundurma zorunluluğu vardır. Mevcut kar zincirleri lastiğe ve aynı zamanda yol yüzeyine zarar vermektedir ve aynı zamanda kullanımı zordur. Yeni nesil polilaktik asitten imal edilen paletler yola tutunması ve pratik takılması sebebiyle üstünlük sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında farklı iki modelde tasarlanan kar paleti, lastiğe takıldığında meydana gelen deformasyon ve gerilmeler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In cold seasons or cold regions mostly the car accident is a result of the wheel not reaching the road which take its source from braking distance extension. Therefore, due to the traffic regulations, it became compulsory to use winter tires when the air temperature fell below 7° C. for all that, without discriminating between summer and winter tires. It is imperative to keep snow chains on all vehicles. Existing snow chains damage the wheel as well as road surface and at the same time they are difficult to use. The new generation poly lactic acid pallets are superior due to the road closure and practical installation. In this study deformation and stress will be examined when snow pallets designed in two different models are fitted.