Karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench) fosfor kullanım etkinliği
Phosphorus use efficiency of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
- Tez No: 472397
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karabuğday, fosfor, verim, kalite, besin içeriği, Buckwheat, phosphorus, yield, quality, nutrient content
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Araştırma; 2014 yılında karabuğdayın verim ve fosfor kullanımına fosfor (P) dozlarının (0, 2, 4, 6 ve 8 kg P2O5/da) etkisini araştırmak amacıyla Isparta'da yürütülmüştür. Deneme; Aktaş karabuğday çeşidi kullanılarak, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada, fosfor dozlarının karabuğdayın tane verimi, bazı verim komponentleri, fosfor kullanım etkinliği ve besin element içeriğine etkisi incelenmiştir. Fosfor dozlarında, karabuğdayın en uzun bitki boyu (87.0 cm) 6 kg/da fosfordan, en yüksek tane verimi (132.3 kg/da), biyolojik verim (442.0 kg/da) ve bin tane ağırlığı (24.3 g) 8 kg fosfor dozunda belirlenmiştir. En yüksek agronomik etkinlik (%7.17), fizyolojik etkinlik (%0.51), agro-fizyolojik etkinlik (%0.24) ve yararlılık etkinliği (%21.48) 4 kg/da fosfor dozunda ve en yüksek geri dönüşüm etkinliği (%48.3) ise 6 kg/da fosfor dozundan elde edilmiştir. Araştırmada karabuğdayın mineral besin içeriği uygulanan fosfor dozlarının artışına bağlı olarak yükselmiş ve en yüksek N içeriği (%1.75), P içeriği (%0.255), K içeriği (%0.766), Mg içeriği (%0.150), Cu içeriği (8.75 ppm), Zn içeriği (27.38 ppm), Fe içeriği (5.74 ppm) ve Mn içeriği (3.95 ppm) 8 kg P uygulamasında belirlenmiştir. Araştırmada, fosfor ve mangan elementi hariç 4, 6 ve 8 kg/da fosfor dozları arasında istatistiksel olarak fark çıkmamıştır. Karabuğdayda mineral besin elementi içeriklerinin en düşük değerleri ise gübre uygulanmayan parsellerde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with aim to investigate to effect phosphorus doses (0, 20, 40, 60 and 80 kg P2O5 ha-1) on yield and phosphorus (P) used of buckwheat in Isparta in 2014 year. The experiment was set up according to a Randomized Complete Block Design with three replicates using the Aktaş buckwheat cultivar. In the research, effects of phosphorus doses on grain yield, some yield components, P-use efficient and mineral nutrient content of buckwheat were investigated. In the phosphorus doses, the longest plant height (87.0 cm) from 60 kg ha-1 P dose, the highest grain yield (1323 kg ha-1), biological yield (4420 kg ha-1) and 1000 grain weight (24.3 g) were obtained from 80 kg ha-1 P dose. The highest agronomic efficient (7.17%), physiological efficient (0.51%), agro-physiological efficient (0.24%) and utilizing efficient (21.488%) were obtained from 40 kg ha-1 P dose, and the highest recycling efficient (48.3%) from 60 kg ha-1 P doses. Mineral nutrient content of buckwheat was increased depending on increasing phosphorus doses, and the highest N content (1.75%), P content (0.255%), K content (0.766%), Mg content (0.150%), Cu content (8.75 ppm), Zn content (27.38 ppm), Fe content (5.74 ppm) and Mn content (3.95 ppm) were determined in 80 kg ha-1 phosphorus dose. Among the 40, 60 and 80 kg ha-1 phosphorus doses weren't statistically significant expect for P and Mn element of buckwheat. The lowest values of mineral content in buckwheat were determined in non-fertilizer treatments.