Survival of salmonella typhimurium in feta cheese during manufacturing and ripening period
  1. Tez No: 4001
  2. Yazar: OSMAN ERKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella typhimurium, Streptococcus cremaris C-7 ve Beyaz peynir. vı
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
DZET SALMONELLA TYPHİMURİUM ' UN BEYAZ PEYNİR YAPIMINA VE SAKLAMA SÜRESİNE BAÖLI OLARAK YAŞAMA SÜRESİNİN BELİRLENMESİ ERKMEN, Osman Yüksek Lisans Tezi, Gıda Müh. Bölümü Tez yöneticisi : Daç. Dr. Faruk Bozoğlu Temmuz 1968, kO sahife Bu çalışmada süte inoküle edilen S. typhimurium' la, starterli, startersiz ve değişik tuz kDnsantrasyonlariyla yapılan peynirlerde S^ typhimurium' un peynir yapım ve saklama süresince çoğalma ve yaşama süresi belirlenmiştir. Yapım sırasında S. typhimurium katılan peynirler % 9 salamura içinde k C sıcaklıkta bekletilmiştir. Numuneler S. typhimurium ve pH için incelenmiştir. S. typhimurium sayısında süte eklenmesinden tuzlanmasına kadar elan sürede' bir artış olduğu gözlenmiştir. Tuzlamadan sonra S. typhimurium1 un büyümesi azalmıştır. Saklama süresince S. typhimurium sayısında hızlı bir azalma olduğu bulunmuştur. % 9 salamura içinde k C sıcaklıkta bekletilen bütün peynirlerin pH'larıartmıştır. Peynir yapımında süt kültürü kullanılması S. typhimurium sayısını azaltmış, yüksek tuz konsantrasyonu kullanılmasıda öldürücü bir etki yapmıştır. Saklama süresince 5. typhimurium sayısını başlangıçta sütte bulunan sayısı etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SURVIVAL OF SALMONELLA TYPHI MURIUM IN FETA CHEESE DURING MANUFACTURING AND RIPENING PERIOD ERKMEN, Osman M.S. in Food Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Faruk Bozoglu July 1988, 40 pages The purpose of this study was to investigate the growth and survival rate of S. typhimur ium in Feta cheese during manufacturing and ripening periods with respect to different level of contamination of S. typhimurium, with and without starter culture and at different salt concentrations. Cheeses that were inoculated with S. typhimurium at preparation stages were stored in 9 % brine at 4DC. Samples were examined periodically for S. typhimurium and pH. Numbers of S. typhimurium had shown an increase during the interval between inoculation of milk and salting of the curd. Growth of S. typhimurium were decreased after salting period. There was a rapid decrease in numbers of S. typhimurium during storage. 1 1 xAn increase in the pH values was detected for all D cheeses during storage at 4 C in 9 % brine solution. The use of starter culture in cheese preparation decreased the number of S. typhlmur turn cells, also higher brine concentration had more lethal effect. The initial contamination level had also effected the survival of S. typhimurium during storage. Key words : Salmonella typhimurium, Streptococcus cremoris C-7, Feta Cheese. iv