An Analytical approach for electronic properties of semiconductor quantum well-wines
- Tez No: 47259
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanil etkenler, sığ yabancı atomlar, elektronik özellikler, kuantum-kuyu telleri, tek-boyutlu sistemler, Semiconductors, shallow impurity, electronic properties, quantum-well wires, one dimensional systems. m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YARI İLETKEN KUANTUM-KUYU TELLERİNİN ELEKLTRONİK ÖZELLİKLERİ İÇİN ANALİTİK BİR YAKLAŞIM NASSAR, Ahmad Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof-Dr. Mehmet TOMAK Ağustos 1995, 60 sayfa Bu çalışmada, tek-boyutlu yarıiletken sistemlerin elektronik özelliklerinin teorik bir incelemesi sunulmaktadır. Enerji altbantlar ve elektron yoğunluğunun hesaplanmasında analitik ve yaklaşık olarak kendisiyle-uyumlu bir yaklaşım kullanılmıştır. Elektron-yabancı atom ve elektron-elektron etkileşme potansiyelleri için analitik sonuçlarımız model hesapların sonuçlan ile uyum içindedir. Analitik sonuçlarımızla, yarıiletken kuantum tellerinin elektronik özelliklerinin, yabancı atom bağlanma enerjisi, perdeleme, bantlararası plasmon ve mobilite gibi çeşitli yönlerini tartışmaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYTICAL APPROACH FOR ELECTRONIC PROPERTIES OF SEMICONDUCTOR QUANTUM-WELL WIRES. NASSAR, Ahmad Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof.Dr. Mehmet TOMAK August 1995, 60 pages In this work a theoretical investigation of the electronic properties of quasi-one dimensional semiconductor systems is presented. An approximately analytical self consistent approach is used for the calculation of the energy subbands and electron density. The electron-impurity and electron-electron interaction potentials are calculated for a two subband model, for a cylindrical quantum wire. Our analytical results for the electron-impurity and electron-electron interaction potentials are in good agreement with the results of model calculations. With our analytical results we discuss various aspects of the electronic properties of semiconductor quantum wires, such as the binding energy of shallow impurity, screening, intrasubband plasmon and the mobility.