Use of simulation in the assesment of the reliability of structural systems
Yapı sistemlerinin güvenirlik değerlendirilmesinde simülasyon kullanımı
  1. Tez No: 47297
  2. Yazar: ALP ŞATIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenirlik, Güvenirlik Sınırları, Yapı Güvenirliği, Sistem Güvenirliği, Bilgisayar Deneyi, Monte Carlo Simülasyonu, İzostatik Kafes Sistem, Hiperstatik Kafes Sistem. iv, Reliability, Bounds on Reliability, Structural Reli ability, Systems Reliability, Computer Experimentation, Monte Carlo Simulation, Determinate Truss System, Indeterminate Truss System. Ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YAPI SİSTEMLERİNİN GÜVENİRLİK DE?ERLENDİRİLMESİNDE SİMÜLASYON KULLANIMI Şatıroğlu, Alp Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih Yücemen Eylül, 1995, 103 Sayfa Bu tezde, tek göçme biçimi için temel güvenirlik modelleri ve değişik göçme biçimlerini içeren sistem güvenirliği kavramı kısaca anlatılmış, Monte Carlo Simülasyonu olarak adlandırılan ve bilgisayar deneyi olarak nitelenen bir teknik, örnekler yardımıyla sunulmuştur. Çalışmada uygulanan yöntemin temel kavramını oluşturan simülasyon tekniği, yapı sistemlerinin güvenirlik değerlendirilmesi problemine uyarlanmıştır. Ortaya çıkarılan model, izostatik ve hiperstatik kafes sistemleri üzerinde sınanmış ve analitik güvenirlik modellerinin uygulanmasının güçleştiği durumlarda kullanılabilecek yeterli ve etkili bir model olduğu gösterilmiştir. Sayısal hesaplamalar, bu amaçla hazırla nan bilgisayar yazılımları kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF SIMULATION IN THE ASSESSMENT OF THE RELIABILITY OF STRUCTURAL SYSTEMS Şatıroğlu, Alp M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen September 1995, 103 Pages. In this study, basic reliability models for single failure mode are overviewed, the concept of systems reliability which consists of several failure modes is briefly described, the tech nique of computer experimentation which is called Monte Carlo Simulation is presented by use of examples. The simulation model which is the fundamental concept of the methodology util ized in the study, is applied to the problem of structural systems reliability. The derived methodology is tested on determinate and indeterminate truss systems and proven to be an efficient and effective model in the assessment of structural reliability, when the analytical models of reliability becomes relatively difficult to apply. Numerical computations are carried out by using the com puter programs coded for this purpose.