SPAD ile ölçülen yaprak klorofil değerlerinin Çukurova koşullarında buğday ıslahında destekleyici kriter olarak kullanılabilme olanaklarının araştırılması
Possible use of leaf chlorophyll values with SPAD meter for selection criteria of bread wheat breeding in the Cukurova environment
  1. Tez No: 472996
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN MIZRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALEDDİN BARUTÇULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, SPAD, Dane Ağırlığı, Dane verimi, Dane sayısı, Drought, SPAD, Grain Weight, Grain Yield, Grain Number
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışma, ekmeklik buğday çeşitlerinde gelişme dönemlerine göre yaprakların toplam klorofil miktarı (SPAD) ile dane verimi ve verim öğeleri arasındaki ilişkileri saptamak amacıyla yağışa bağlı ve tam sulamalı koşullarda yürütülmüştür. Deneme, sulama (yağışa bağlı ve sulama) ana, çeşitler (16 çeşit) alt parsel olacak şekilde dört tekrarlamalı olarak Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Alanında yürütülmüştür. Bu çalışmada, buğdayın başlıca gelişme dönemlerinde ölçülen SPAD değerleri ile dane verimi ve verim öğelerini tahminleyici herhangi bir ilişki bulunmazken, yaprağın klorofil konsentrasyonuna muhtemel etkileri olan yağışa bağlı koşullarda, süt ve hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri ile bayrak yaprak azot oranı arasında pozitif yönlü önemli ilişkiler saptanmıştır
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationships between leaf SPAD values for growth stage and grain yield with yield traits under the raifed and full irrigated environments. The field experiment was designed as split plot, irrigation as a main plot, cultivars as a subplot with four replication at the Field Crops Research Area of Agricultural Faculty in Cukurova University of Adana, Turkey. In this experiment, SPAD values of main growth stage of wheat leaves were not predicted any relationships with grain yield and yield traits, but, like a narrow leaf and high leaf nitrogen content were significantly associated with SPAD values at the milky and dought stage under the rainfed conditions.