Development of a two-dimensional euler solver using finite volume method for external flows
Dış akışlar için sonlu hacimler yöntemi ile iki boyutlu euler çözücüsü geliştirilmesi
- Tez No: 68491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Euler Denklemleri, Dış akışlar, Sonlu Hacim, Upwind, Roe-Turkel şeması, MUSCL interpolasyonu, Akış vektör ayrışımı, Runge-Kutta, Açık Önşartlandırma, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği. VI, Euler Equations, External Flows, Finite Volume, Upwind, Roe-Turkel scheme, MUSCL Interpolation, Flux Vector Splitting, Runge-Kutta, Explicit Preconditioning, Computational Fluid Dynamics. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz DIŞ AKIŞLAR İÇİN SONLU HACİMLER YÖNTEMİ İLE İKİ BOYUTLU EULER ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ Sabanca, Murat Yüksek lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ahmet Eraslan Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Nafiz Alemdaroğlu Eylül 1997, 102 sayfa Bu tezde, Euler denklemleri kullanılarak iki boyutlu sürtünmesiz sıkıştırılabilir akış çözümleri incelenmiştir. Bu denklemlere, zaman boyutu ilerlemesi için dördüncü dereceden Runge-Kutta metodu ve akıntıya karşı sonlu hacim yöntemi ile Roe- Turkel'in ikinci derece doğrulukta akış farkı ayrışımı uygulanmıştır. Çözüm tekniği, sınır şartlarının programlanması, zaman ilerleme adımı seçim koşulu ve zamana bağlı sıkıştırılabilir akışlara açık önşartlandırma tekniğinin uygulanması ayrıntılarıyla sunulmuştur. Geliştirilen yazılım iki boyutlu NACA0012, NLR7301 (iki elemanlı), ve RAE2822 kanat profilleri ile iki boyutlu Bump (kasisli kanal) problemine dış akış olarak sesüstü, sescivan, sesaltı ve düşük sesaltı hızlarında uygulanmıştır. Geliştirilenyazılımın üstünlüğü akışın hem sıkıştırılabilir hemde sıkıştırılamaz davranışlarını, sıkıştırılamaz akış denklemlerini kullanmadan çözebilmesi ve ikinci dereceden uzaysal doğruluğa akış sınırlayıcısı kullanmadan ulaşabilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO-DIMENSIONAL EULER SOLVER USING FINITE VOLUME METHOD FOR EXTERNAL FLOWS Sabanca, Murat M. Sc, Department of Engineering Sciences Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Eraslan Co- Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu September 1997, 102 pages In this thesis, solution of two-dimensional inviscid compressible equations of fluid flow are solved by using fourth order Runge-Kutta scheme for time stepping and upwind finite volume with second order accurate flux difference splitting of Roe- Turkel type spatial discretization scheme is applied to governing equations. The development of the scheme is presented in details including the boundary con dition implementation, time step selection criterion and explicit preconditioning techniques applied to unsteady compressible flows. Test cases for two dimensional external flow around NACA0012, NLR7301 (two-element), RAE2822 airfoils and Bumps are solved by the developed code for supersonic, transonic, subsonic and mlow subsonic cases. The major superiority of the code is its capability to solve the compressible as well as incompressible flows at very low Mach numbers with out using the incompressible flow equations and its second order spatial accuracy without using flux lirniters.