A Probabilistic assesment of load and resistance factors for reinforced concrete beams considering the design practice in Türkiye
Türkiye'deki tasarım uygulamaları göz önünde tutularak betonarme kirişler için yük ve dayanım katsayılarının istatistiksel yöntemlerle belirlenmesi
- Tez No: 47301
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SEMİH YÜCEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Yapı Emniyeti, Olasılık Teorisi, Rassal Değişkenler, Yük Faktörleri, Limit Durumu, Yapı Mühendisliği. vı, Reliability, Structural Safety, Probability Theory, Random Variables, Load Factors, Limit States, Structural Engineering IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ TASARIM UYGULAMALARI GOZ ONUNDE TUTULARAK BETONARME KİRİŞLER İÇİN YÜK VE DAYANIM KATSAYILARININ İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Kömürcü, Ahmet Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih Yücemen Eylül 1995, 133 sayfa. Bu tezde, Türkiye şartlan göz önüne alınarak ve istatistiksel yöntemler kullanılarak betonarme kirişler için yük ve dayanım katsayılarına dayalı bir tasarım kriteri geliştirilmiş ve bir grup yük ve dayanım katsayıları önerilmiştir. Kullanılan istatistiksel analiz metodu“Geliştirilmiş Birinci-Mertebe Ikinci-Moment”(GBMİM) metodudur. Eğilme durumundaki göçme için sabit, hareketli, rüzgar, kar ve deprem yükleri dikkate alınmıştır. Göz önüne alman limit durum fonksiyonunda katsayılarla çarpılmış dayanım ve yük etkileri temel oluşturmuştur. Yük kombinezonu Turkstra Kuralı'na dayanmaktadır.Yük ve dayanım parametrelerinde karşılaşılan belirsizlik kaynaklan, Türkiye'de mevcut olan verilere ve yabancı kaynaklarca verilen verilere dayanılarak analiz edilmiş ve sayısal olarak değerlendirilmiştir. Kalibrasyon yapmak amacıyla Türkiye'deki geçerli tasarım kriteri göz önüne alınarak değişik yük kombinezonları için güvenilirlik indeksleri hesaplanmıştır. Hesaplanan bu değerler ile beraber A.B.D. ve Ürdün için önerilmiş değerler de dikkate alınarak güvenilirlik seviyesi kabul edilebilir bir düzeye çıkarılmış ve yeni bir grup yük ve dayamm katsayıları önerilmiştir. Önerilen yük ve dayanım katsayıları yeni yerel veriler ışığında düzeltime açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROBABILISTIC ASSESSMENT OF LOAD AND RESISTANCE FACTORS FOR REINFORCED CONCRETE BEAMS CONSIDERING THE DESIGN PRACTICE IN TÜRKİYE Kömürcü, Ahmet Murat M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen September 1995, 133 pages. In this study a probability-based load and resistance factor design criterion is developed for reinforced concrete beams considering the local conditions of Türkiye. A set of probability-based load and resistance factors are recommended. The probabilistic method of analysis used is the“Advanced First Order Second Moment”(AFOSM) method. Dead, live, wind, snow and earthquake loads are considered for flexural mode of failure. The limit state function under consideration is based on factored resistance and factored load effects. The load combination is based on Turkstra's rule. uiThe sources of uncertainties encountered in loads and resistance parameters are analyzed and quantified based on data available in Türkiye and in foreign literature. The reliability indexes corresponding to the current design practice in Türkiye for different load combinations are computed for the purpose of calibration. Considering these values and those reported from the other countries, such as USA and Jordan, the level of safety is adjusted to a reasonable value and a new set of load and resistance factors is proposed. These factors are open to future adjustments if new local data become available.