A Methological survey on two examples of the museums housed in the Ottoman Medreses and a restoration proposal for the complex of Amcazade Hüseyin Paşa in İstanbul
İstanbul'da Osmanlı Medreseleri içinde yer alan müzelerden iki örnek üzerinde yapılan metod araştırması ve Amcazade Hüseyin Paşa Külliyesi için bir restorasyon önerisi
- Tez No: 47306
- Danışmanlar: EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı medresesi, Müdahale kriteri, Yeni işlev kriteri, Müze, Yeni işlev önerisi, Ottoman Medrese, Intervention Criteria, New Function Criteria, Museum, Refunctioning Proposal. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZ İSTANBUL'DA OSMANLI MEDRESELERİ İÇİNDE YERALAN MÜZELERDEN İKİ ÖRNEK ÜZERİNDE YAPILAN METOD ARAŞTIRMASI VE AMCAZADE HÜSEYİN PAŞA KÜLLİYESİ İÇİN BİR RESTORASYON ÖNERİSİ Ayman, Esra Yüksek Lisans, Restorasyon Mimarlık Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Inst. Emre Madran Haziran 1995, 199 sayfa Türkiye'de özellikle anıtsal nitelikli yapılara yeni işlevler kazandırılmasında belli ölçütlerin olmaması, yapı ve işlev uyumunun bozulmasına ve kültür varlığının niteliklerinin kaybolmasına yol açmaktadır. Bu ölçütlerin ortaya konması ve bir örnek üzerinde çalışma yapılarak incelenmesi, tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu tez için yapılan çalışmalar, İstanbul kenti ve bu kentte onarılmış ve müze işlevi verilmiş Osmanlı dönemi medreseleriyle sınırlanmıştır. Tezin ilk ana bölümünü, bu tez için seçilmiş olan Beyazıd ve Gazanfer Ağa medreselerinin mimari karakteristiklerinin ortaya konması, bunu takiben bu yapılardaki yapı-işlev ilişkisinin, onarım ve işleveyönelik müdahalelerinin irdelenmesi, bu irdelemelerin değerlendirilmesi, olumlu ve olumsuz noktaların ortaya çıkarılması ve müdahaleler ile fonksiyonların verilmesi esnasındaki kriterlerin belirlenmesi oluşturmaktadır. İkinci ana bölümde, müze işlevinin gerektirdiği özel koşullar ortaya konmaktadır. Üçüncü ana bölüm ise örnek olarak seçilen Amcazade Hüseyin Paşa Külliyesi'nin müze işlevine ve bu işlevin gerektirdiği müdahalelere ne derece olanak sağladığını içeren bir çalışmayı ve projeyi kapsamaktadır. Bu çalışmaların yapılması sırasında, diğer medreselerden elde edilen deneyimler ve sonuçlar da kullanılmış ve yapının yaşayabilmesi için gerekli olan koruma ve bakım önlemleri de saptanmıştır. Sonuçta, yapı potansiyeli ve müze işlevi gözönünde tutularak hazırlanan öneri proje, diğer medrese yapılarının müze işlevine tahsisinde kullanılabilecek bir örnek teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHODOLOGICAL SURVEY ON TWO EXAMPLES OF THE MUSEUMS HOUSED IN THE OTTOMAN MEDRESES AND A RESTORATION PROPOSAL FOR THE COMPLEX OF AMCAZADE HÜSEYİN PAŞA IN İSTANBUL Ayman, Esra M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Emre Madran June 1995, 199 pages In Turkey, the lack of the criteria for the conversion of the original function of the buildings, especially the monumental ones, cause the incompatibility of the building and the function, and the disappearance of the architectural qualities of the cultural property. The aim of the thesis is to determine these criteria and to examine them in a case study. The studies are limited by the city of İstanbul and the museums housed in Ottoman“medrese”buildings that have already restored and located in this city. The first main part of the thesis includes the determination of the architectural characteristics of two selected“medreses”, i.e. the Medrese of Beyazid and the Medrese of Gazanfer Ağa, the examination of the relationship between the building and the function, therestorations and also, the interventions due to the new function; the evaluation of the information gathered from these examinations; the determination of the negative and positive points and lastly, the formation of the criteria to be followed to do interventions and the establishment of the program of a new function. In the second main part, the requirements of the museum function are explained. In the third and final part, the study that includes the possibilities of the allocation of the Complex of Amcazade Hüseyin Paşa as a museum, which is selected as the case study, and the interventions due to the new function are given. During the implementation of these studies, the results obtained in the first part are also used and evaluated. In addition, the precautions which are necessary for the conservation and maintenance are established in order to provide the continuity of the life of the buildings. As a result, a proposal project for the refunctioning of the building, which is prepared taking into consideration the potentials of the building and the museum function, will form the example that can be used for the assignment of the“medreses”as the museums.