Computer controlled active yeast drying
Bilgisayar kontrollü aktif maya kurutulması
  1. Tez No: 47305
  2. Yazar: HAMİ ALPAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK BOZOĞLU, PROF.DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek Mayası, Kurutma, Modelleme, Mikrobik Ölüm vı, Baker's yeast, Drying, Modeling, Microbial Death IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz BİLGİSAYAR KONTROLLÜ AKTİF MAYA KURUTULMASI Alpas, Hami Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Özilgen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu Temmuz 1995, 58 sayfa Bu çalışmada, bilgisayar kontrollü kurutma tünelinde ekmek mayasının kurutma ve ölüm hızları 40-60 °C sıcaklık ve 2.0-3.0 m/s hava hızı aralığında incelenmiştir. Kurutma sırasında, iki fazlı azalan hız devresi gözlenmiştir. Her iki fazda da mikroorganizmaların ölüm hızı basit birinci derece denklemle tammlanmıştır. Sıcaklığın, birinci ve ikinci azalan hız devresi sabitleri ve ölüm hızı sabiti üzerindeki etkisi Arrhenius denklemiyle tanımlanmıştır. Ayrıca Arrhenius denklemi parametreleri arasında telafi denklemi bulunmuştur. Birinci azalan hız devresi sabiti ve ölüm hız sabiti arasında kurutma hava hızı 2.5 ve 3.0 m/s'de doğrusal bir ilişki gözlenmiştir. Aynı ilişki kurutma hava hızı 2.0 m/s'deelde edilen veriler için de gözlenmiştir. Çalışma sonuçlanna göre, ekmek mayasımn ölüm hızı, kurutma hava hızı yavaşladığında azalmaktadır. İkinci azalan hız devresi difuzyon kontrollü süreçtir. Deneyler sonunda, kurutma hava hızının ikinci azalan hız devresine etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca yapılan deneylerde, sıcaklığın da ikinci azalan hız devresine bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER CONTROLLED ACTIVE YEAST DRYING Alpas, Hami M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Özilgen Co-Supervisor: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu July 1995, 58 pages Drying and death rates of baker's yeast were studied in a computer controlled laboratory scale tunnel dryer with varying air velocity and temperatures within the range of 40 - 60 °C and 2.0 - 3.0 m/s. Two falling rate periods were observed during the drying process. A single first order expression described the death rate of the microorganisms during both drying phases. Arrhenius type expressions described the effects of the temperature on the first falling rate drying period and death rate constants. Compensation relations were also found between the parameters of these Arrhenius expressions. A single linear relation was observed between the first falling rate period drying constant and the death rate inconstant at 2.5 and 3.0 m/s of air velocities. A similar relation was also observed with the data obtained at 2.0 m/s air velocity. It was also concluded that the death rate of yeast is proportional with the air velocity. The second falling rate period was a diffusion controlled process. It was confirmed by the experimental results that the velocity of air flow did not affect the drying rate constants in the second falling rate period. Within the range of the experiments no temperature effects were also observed on the second falling rate period drying constant.