Kahramanmaraş topraklarında çoklu-elementel analiz metotlarının (Mechlich III ve amonyum bikarbonat–DTPA) klasik toprak analiz metotlarıyla karşılaştırılması
Comparison of multiple elements analysis methods (Mehlich III and ammonium bicarbonate–DTPA) with routine soil tests in Kahramanmaras
- Tez No: 473119
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amonyum asetat, Olsen, DTPA-TEA, Mehlich-III, AB-DTPA, Ammonium Acetate, Olsen, DTPA-TEA, Mehlich-III, AB-DTPA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, klasik toprak analiz metotlarından Amonyum asetat, DTPA ve Olsen; çoklu-elementel analiz metotlarından Mehlich-III ve Amonyum bikarbonat-DTPA ile karşılaştırılmıştır. Klasik analiz yöntemleri, Mehlich-III metodu ile karşılaştırıldığında, bitkiye yarayışlı K, Zn ve Cu için yüksek, P ve Mg için orta, Fe için düşük korelasyon verirken, Ca ve Mn için korelasyon vermemiştir. Diğer yandan, klasik analiz yöntemleri, AB-DTPA ile K, Zn, Cu ve Mn için yüksek, P, Mg ve Fe için orta seviyede korelasyon vermiştir. İki çoklu-elementel toprak testleri ise, bitkiye yarayışlı K ve Cu için yüksek, P ve Mg için orta, Zn için düşük korelasyon verirken Ca, Fe ve Mn için korelasyon vermemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationships among the routine soil tests such as Ammonium Acetate, Olsen, and DTPA-TEA and two multi-element soil tests (Mehlich-III and AB-DTPA). The comparison of the routine tests with Mehlich-III gave high correlations for plant available K, Zn, and Cu, moderate for P andMg, low for Fe, and no correlations for Ca and Mn. The routine soil tests and AB-DTPA test, on the other hand, gave high correlations for plant available K, Zn, Cu, and Mn, and moderate ones for P, Mg, and Fe. The two multi-element soil tests showed high correlations with plant available K and Cu, moderate one for P and Mg, low with Zn, and no correlations with Ca, Fe and Mn.