Farklı çemen genotiplerinin morfolojik ve tarımsal özellikleri yönünden değerlendirilmesi
Determine morphologic and agronomic characteristics of different fenugreek genotypes
- Tez No: 473118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fenugreek, Trigonella foenum graecum L, yield components, quality characteristics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bazı çemen genotiplerinin morfolojik ve tarımsal özellikleri yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu araştırma, Kahramanmaraş koşullarında 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada 18 farklı yerden sağlanan çemen genotipi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme planına göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemeye alınan genotiplere ait; %50 çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, ana sap uzunluğu, doğal bitki boyu, yan dal sayısı, bitkideki bakla sayısı, bakla boyu, bakladaki tohum sayısı, 1000 tane ağırlığı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, yağ oranı, protein oranı, protein verimi, kül oranı ve yağ asitleri bileşenleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; doğal bitki boyuna ait uzunluklar 14,50-28,20 cm arasında değişmiştir. Yan dal sayısı 1,66-3,03 adet bitki-1 arasında, bakla sayısı 8,83-24,46 adet bitki-1 arasında, bakladaki tane sayısı 13,63-15,56 adet bakla-1 arasında değişme göstermiştir. Yağ oranı %2,13-%2,96 arasında, kül oranı %8,67-11,01 arasında ve protein oranı %18,78-22,78 arasında değişme göstermiştir. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi Maraş-1 genotipinden elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Çemen, Trigonella foenum graecum L., verim unsurları, kalite unsurları.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine morphologic and agronomic characteristics of fenugreek under Kahramanmaraş conditions for 2016-2017 cropping years. In the research, 18 different common fenugreek, which obtained from various sources, were used and experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications. Experimental such as; 50% flowering time, ripening time, main stem length, natural plant height, number of side branches, number of pods per plant, pod size, number of seeds per plant, 1000 grain weight, green grass yield, dry grass yield, oil ratio, protein ratio, protein yield, ash ratio and oil acids components were investigated. According to the results of the study; the lengths of the natural plant height ranged from 14,50 to 28,20 cm. The number of side branches varied between 1,66-3,03 piece plants-1, the number of pods ranged from 8,83-24,46 piece plants-1 and the number of pods ranged from 13,63-15,56 piece pods-1 . The oil ratio ranged from 2,13% to 2,96%, the ash ratio ranged from 8,67% to 11,01% and the protein ratio varied from 18,78% to 22,78%. The highest green weed and dry green yield was obtained from the Maraş-1 genotype.