Savunma sanayi sektörünün cari dengesinin Türkiye ekonomisine etkileri
Effects of current account balance of defense industry sector to Turkey's economy
  1. Tez No: 473283
  2. Yazar: BÜŞRA KAMİLOĞLU ESMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. İSMET DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Economics, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayi, Cari Denge, Savunma Harcamaları, Defense Industry, Current Account Balance, Defense Expenditures
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ülkelerin devamlılığı için savunma sanayinin önemi yadsınamaz. Ülkelerin gücü, savunma sektörünün güçlü olmasına bağlıdır, savunma sektörünün güçlü olması da savunmaya ayrılan bütçe ve yatırımlarla doğru orantılıdır. Savunma sanayi harcamalarının gerekliliği ve ayrılacak bütçe miktarı tüm devletlerde tartışma konusu olmuştur. Savunma sanayi harcamalarına ayrılan bütçenin ülkenin eğitim, sağlık gibi alanlarında kullanılmak yerine silahlanmaya ayrılması ekonomistler tarafından da her dönem irdelenmiştir. Savunma sanayine yapılan yatırımlar başlangıçta ülkelerin bütçesinde başlangıçta negatif bir etki yapsa da, orta ve uzun vadede hem teknolojik ilerleme sağlaması hem de dışa bağımlılığı azaltması nedeniyle bu etki pozitife dönüp dönmediği araştırılmıştır. Türkiye'de ve dünyada savunma sanayi harcamalarının ülkelerin ekonomilerine etkilerinin incelendiği bu çalışmada, özellikle Türkiye'de savunma sanayinin ithalatı, ihracatı ve cari dengesi incelenmiştir. Savunma sanayide verilen cari fazlanın, Türkiye'nin cari dengesine, büyümesine, istihdamına ve offset uygulamalarına olan etkisi ele alınmıştır. Bu hesaplama yapılırken Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kurumların geçmiş yıllara ait istatistiki verilerinden faydalanılmıştır. İncelenen veriler ışığında savunma sanayinin gelişiminin ülke ihracatına ve dolayısıyla cari dengesine yaptığı katkılar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The defence industry is very important for the persistence of countries. The power of the countries depends of the power of defence sector and the power of defence sector depends on the budget allocated for defence. The budget amount that is allocated for the defence industry has always been a subject of arguement in the countries. Economists has always made researches about the effects of the spendings on defence. They have searched whether these spendings have positive or negative effects on the economy regarding their effects on the technological development and the decrease in dependance on foreign sources. With the increase of the investments to the defence industry in Turkey, an increase in the exportation of defence industry and a decrease in the importation of defence industry are observed. In other words, defence industry is on current account surplus. In this research the effects of current account surplus of defence industry to Turkey's economy is observed. The effects of current account surplus of defence industry to Turkey's current account balance, growth, employement and offset are covered. The data are taken from Undersecretariat for Defence Industries, Defence and Aerospace Industry Manufacturers Association, Turkish Statistical Institute, The Union of Chambers and Commodity Exchange of Turkey archives. With these data, the contrubition of the development of the defence industry to the exportation and so the current account balance is introduced.