Kıbrıs sorunu'na bir çözüm arayışı: Annan Planı
A solution search for the cyprus problem: Annan Plan
  1. Tez No: 473303
  2. Yazar: İLKER DÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Annan Planı, Kıbrıs Sorunu, Avrupa Birliği, Referandum, Annan Plan, Cyprus problem, European union, Referendum
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Annan Planı, en genel ifadeyle, Rum yönetiminin Avrupa Birliği'ne üyeliği öncesinde 'Kıbrıs'ın tek bir yönetim altında birleştirilmesi' vizyonunun bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Kıbrıs sorununun, bu vizyona taşınması sürecini başlatan gelişme ise, Rum yönetiminin AB'ye üyelik başvurusu ve üyeliği süreci olmuştur. Bu tez çalışması ise; Kıbrıs sorunu çözüm sürecinde Annan Planı'nın, tarihsel süreç içerisinde ele alarak, Kıbrıs sorununa yönelik çözüm arayışları ve bu doğrultuda geliştirilen Annan Planını irdelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde Annan Planına kadar olan süreçte Kıbrıs sorunu ile ilgili yaşanan gelişmeler, ikinci bölümde ise Annan Planının ortaya çıkışı ve müzakere süreci ele alınmakta olup, son bölümde referandum sonrası yaşanan gelişmeler ortaya konumuştur.
Özet (Çeviri)
The Annan Plan, in most general terms, was introduced as part of the viion to“re-unif Cyprus under one administration”prior to the European Union membership of the Greek Administration. The developments which initiated the transformation of the Cyprus issue into the idea of promoting re-unification has been the Greek Administraion's European Union membership application and the membership process. This paper studies the Annan Plan from a chronological perspective as part of the process seeking to resolve the Cyprus dispute, and examines the solution efforts and the Annan Plan developed to that end. The first part of this study observes the course of developments on the Cyprus issue up until the Annan Plan was introduced, the second part covers the set of events that resulted in the proposal of the Annan Plan and focuses on the negotiation process while the last part deals with the post-referendum period.