B2b faaliyet gösteren işletmelerde dijital pazarlamanın sürdürülebilirlik üzerinde etkisi
The impact of digital marketing on sustainability among b2b companies
  1. Tez No: 473383
  2. Yazar: GÖKSU ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATİH ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: B2B işletmeler, dijital pazarlama, kurumsal sürdürülebilirlik, B2B companies, digital marketing, corporate sustainability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dijital pazarlama, internet ve bilgisayarın birçok alanda olduğu gibi üretim, reklâm, satış ve dağıtım gibi ticari işlemlerin gerçekleştirilmesinde de kullanılması ile ortaya çıkan pazarlama şeklidir. İnternet ve bilgisayar kullanımının çok hızlı bir şekilde arttığı günümüzde işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde dijital pazarlamayı kullanmaları büyük önem arz etmektedir. Uluslararası pazarlara açılmanın en önemli yolu olan dijital pazarlama özellikle B2B işletmeler için önem arz etmektedir. Dijital pazarlama faaliyetlerinin etkin kullanımının sonucu olarak firma hacim ve karlılık oranlarında artış ile birlikte, işletmeye ait kültürde de değişimler meydana gelebilmektedir. Bu araştırmada B2B işletmelerin yürütmekte oldukları dijital pazarlama faaliyetlerinin kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Nicel araştırma tekniklerinden anket ile veri toplama işleminin bu araştırmada B2B faaliyet gösteren 197 işletme yöneticine ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre B2B işletmelerdeki dijital pazarlama faaliyetleri kurumsal sürdürülebilirliği artırmaktadır. İşletmenin dijital pazarlama faaliyetleri ürün/hizmet alınan firma sayısına göre farklılaşmaktadır. Diğer taraftan kurumsal sürdürülebilirlik ise işletmenin kuruluş yılına, ortalama çalışan sayısına, dijital pazarlama yapma süresine, ürün/hizmet alınan firma sayısına, alım yapılan işletmelerin dijital pazarlama yapma durumuna ve işletmenin B2B ya da B2C web sitesi bulunması durumuna göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital marketing is a type of marketing that occurs when the internet and the computer are used in the realization of commercial transactions such as production, advertising, sales and distribution as well as many other areas. Nowadays, the use of digital marketing is of great importance in the marketing activities of the companies, as the usage of the internet and computers has increased very rapidly. Digital marketing, which is the most important way of opening up to international markets, is especially important for B2B businesses. Along with the increase in company volume and profitability as a result of the effective use of digital marketing activities, changes in the culture of the business can occur. In this research, the effect of digital marketing activities on B2B sustainability is investigated. Survey data collection from quantitative research techniques reached 197 business managers with B2B activity in this research. According to findings from the research, digital marketing activities in B2B enterprises increase institutional sustainability. The digital marketing activities of the operator differ according to the number of firms receiving products/services. On the other hand, corporate sustainability differs depending on the year of establishment, the average number of employees, the duration of digital marketing, the number of firms receiving the product/service, the digital marketing situation of the purchasing enterprises and the presence of B2B or B2C website.