Psikolojik dayanıklığın iş-aile çatışması ve işten ayrılma niyetine etkisi
The impact of psychological resiliency on work-family conflict and on the intention of leaving work
- Tez No: 473384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, İş-aile çatışması, İşten ayrılma niyeti, Work-family conflict, Intention of leaving job, Psychological resiliency
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, psikolojik dayanıklılığın iş-aile çatışması ve işten ayrılma niyetine etkisini araştırmaktır. Çalışmada psikolojik dayanıklılığın işten ayrılma niyeti ve iş-aile çatışmasına etkileri; psikolojik dayanıklılık, iş-aile çatışması ve işten ayrılma niyeti değişkenlerinin demografik özelliklere göre farklılıkları incelenmiştir. Veriler İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Edirne şehirlerinde sağlık sektöründe çalışmakta olan 245 kişiden toplanmıştır. Verilerin toplanması aşamasında konu ile ilgili olarak yapılan araştırmalar incelenmiş ve ilgili uzmanların görüşleri dikkate alınarak oluşturulan anket formları kullanılmıştır. Araştırmada toplanan anket cevapları SPSS for Windows 20.0 (IBM) programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Öncelikle araştırmada kullanılan üç adet ölçeğin güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ölçekler literatürde kullanılmakta olduğundan geçerlilikleri için doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ölçeklerin alt boyutlarından elde edilen puanlar arasında korelasyon analizi yapılmış, araştırma modelinin testi için regresyon analizi uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen alt boyutların demografik özelliklere göre testi ise t testi ve tek yönlü varyans analizi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak yapılan araştırma amacına ulaşmış; psikolojik dayanıklılığın iş-aile çatışması ve işten ayrılma niyetine ters yönlü etkisi saptanmıştır. Buna göre bireylerin psikolojik dayanıklılıkları arttıkça, iş-aile çatışmasına ve işten ayrılma niyetine girmeleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this work is to study the effects of psychological resilience on work-family conflict and on the intention of leaving work.In this study, the effects of psychological resiliency on the intention of leaving job, the effects of work-family conflict on the intention of leaving job and the differances of these variables according to demographical features are examined. Data included in this study are collected from 245 employees working in the health industry in İstanbul, Kocaeli, Bursa and Edirne. While collecting the data, the studies regarding this topic are reviewed and surveys that are created considering the opinions of specialist of this topic are used. Survey responses collected during the research are analyzed and interpreted via the program SPSS for Windows 20.0 (IBM). First, reliablity of 3 scales in analyzed. Since the scales are used in literature, confirmatory factor analysis was applied to test their validity. Between the points collected from sub-dimentions of the scales, a correlation analysis is made. For testing the research model, a regression analysis is made. The sub-dimensions of the scales were tested according to demographical featuresvia t-test an done-way analysis of variance. Consequently, the study fukfilled its aim: the negative relationship between psychological resiliency and work-family conflict and the intention of leaving job is observed. The more phsychological resiliency persons posess, the less they experience work-family conflict and intent to leave their job.