Big data and its place in the decision making process in companies
Büyük veri ve şirketlerin karar alma süreçlerindeki yeri
- Tez No: 473391
- Danışmanlar: DR. KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük veri, Büyük veri analizi, Veri temelli karar vermek, Big Data, Big Data Analysis, Data Driven Decision Making
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnsanlık tarihindeki en büyük adımlardan biri Internetin buluşu oldu. Ardından internet hayatımızın her alanına girdi ve hepimiz her saniye farklı tiplerde büyük veri üretmeye başladık.“Big Data”bilgi çağının yeni fenomeni ve big data teknolojileri ile bu veriyi işlemek, analiz etmek ve bu analizleri karmaşık problemleri çözmek, süreçleri iyileştirmek, müşteri analizleri, satış stratejisi, pazarlama için kullanmak mümkün oldu. Bu araştırma big data teknolojilerini ve pazarlama ve diğer alanlardaki karar alma süreçlerindeki uygulamalarını ele alıyor. Tezin teorik kısmı temel big data bilgisi ile başlıyor, ardından sırasıyla big data analizi, karar alma mekanizmaları, big data analizini iş zekası ve pazarlama ve diğer sistemlerle bileştirmek şeklinde devam ediyor. Son olarak iş dünyasından gerçek uygulamalar ile big data uygulamalarının olgunluğu anlatıldı. Bilgisayarları ilk önce hesap makinası olarak kullandık, sonra proglamlama dillerini öğrettik onlara ve bu şekilde iletişim kurduk, şimdi bizim dilimizi öğretmeye çalışıyoruz ve bu şekilde iletişim kuracağız.
Özet (Çeviri)
One of the big steps in human history was invention of Internet. After that internet was everywhere in our lives and we all started to produce big data every second in various types from many different sources.“Big Data”is a new phenomenon of information era and with Big Data Technologies it became possible to process and analyze this daha to use in complex problem solving, process enhancements, customer analysis, sales strategies and marketing. This study deals with the Big Data in terms of its techniques and applications for decision making in marketing and other areas. The theoretical part of the thesis starts with the basic knowledge of big data, then continues with big data analysis, decision making mechanisms, combining big data analysis with business intelligence and marketing and other systems. Lastly, real use cases are examined in order to understand maturity of big data applications. We used computers as calculaters at the beginning, then we teached them programming languages and started communication with programming languages and now we are trying to teach them our languages.