Exploring the effect of different types of god perception on mental health and altruism
Tanrı imajına yönelik farklı algıların ruh sağlığı ve özgeci davranış üzerindeki etkileri
- Tez No: 473392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK DOĞRUYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tanrı imajı, özgecilik, depresyon, kaygı, God priming, altruism, depression, anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu deneysel çalışmada, Tanrı imajına yönelik algının (cezalandırıcı veya sevgi dolu/koruyucu) ruh sağlığı ve özgeci davranış üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada ayrıca, söz konusu etkilerin katılımcıların öz şefkat düzeylerine göre ne şekilde değişiklik gösterdiği de incelenmiştir. Çalışmada, ruh sağlığı ölçütü olarak durumluk kaygı ve durumluk depresyon düzeyleri kullanılmıştır. Tanrı imajına yönelik algı ise, açık hazırlama yöntemi kapsamında, Kur'an-ı Kerim'den alınmış ayetlerden oluşan metinler kullanılarak ölçümlenmiştir. Doğuş Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitelerinde, psikoloji dersi alan toplam 189 katılımcının (133 kadın ve 55 erkek) yer aldığı deneyde, katılımcıların yaş ortalaması 22.45 olup, yaş aralığı 18-49 dur. Seçkisiz atama yöntemi ile oluşturulan üç gruptan birincisinde, cezalandırıcı Tanrı imajına, ikincisinde ise sevgi dolu/koruyucu Tanrı imajına yönelik bir algı oluşturulmaya çalışılmış; üçüncü grup ise, kontrol grubu olarak kullanılmış ve Tanrı algısı ile ilintili olmayan nötr bir metin okumuştur. Katılımcıların durumluk kaygı ve depresyon seviyeleri, hem deney manipülasyonu öncesinde, hem de sonrasında, Durumluk-Sürekli Kaygı ve Durumluk-Sürekli Depresyon Ölçekleri kullanılarak ölçümlenmiştir. Katılımcıların özgeci davranışlarının ölçülmesinde, okudukları metinlerden sonra oynadıkları diktatör oyunu kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca, katılımcıların öz şefkat, sürekli kaygı ve sürekli depresyon seviyeleri de ölçülmüştür. Araştırma sonuçları, sadece sevgi dolu/ koruyucu Tanrı imajına yönelik algının özgeci davranış ve durumluk depresyon üzerinde etkili olduğunu (sınırdan anlamlı) göstermiştir. Bu gruptaki katılımcılar, nötr gruba göre; diktatör oyununda karşı tarafa ortalama olarak daha yüksek para vermiştir. İlgili katılımcıların durumluk depresyon seviyeleri ise, cezalandırıcı Tanrı algısının oluşturulduğu gruba göre daha çok düşüş göstermiştir. Ancak, Tanrı imajına yönelik iki farklı algıdan hiç biri, durumluk kaygı seviyesi üzerinde etkili olmamıştır. Bu sonuçlar, katılımcıların dindarlık seviyeleri kontrol edildiğinde de değişiklik göstermemiştir. Araştırma sonuçları ayrıca, hiçbir deney grubunda, katılımcıların durumluk kaygı ve depresyon seviyelerinin öz şefkat skorlarına göre değişmediğini göstermiştir. Sadece, cezalandırıcı Tanrı algısının oluşturulduğu grupta, öz şefkat düzeyi yüksek katılımcıların özgeci davranış düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmada ayrıca, bulguların olası nedenleri ve literatüre katkısı da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to explore the effect of perceived God image (whether it is punitive or loving/caring) on two related phenomena, mental health and altruism in an experimental design. Better mental health was operationalized as showing fewer symptoms of state anxiety and state depression. Furthermore, with respect to its relationship with both mental health and altruism, the possible moderating effect of self-compassion was also investigated. 189 undergraduate psychology class students from Doğuş University and Bahçeşehir University (133 women and 55 men) participated in the current study. The participants were between the ages of 18 and 49 years, with an average age of 22.45. Each participant was delivered randomly either one of the two explicit God priming texts (punishing versus loving/caring) quoted from the Koran or a neutral text. State anxiety and state depression levels of the participants were measured by State-Trait Anxiety and State-Trait Depression inventories both before and after the experimental manipulation. Altruistic behavior was measured via dictator game after reading the priming texts. Self-compassion, trait anxiety and trait depression levels of the participants were also measured. According to the results, only the loving/caring God priming demonstrated a marginally significant effect on altruistic behavior, participants in the loving/caring God priming group made higher dictator game allocations compared to the neutral group. Loving/caring God priming also marginally decreased state depression of the participants compared to the punishing God priming condition, but did not affect their state anxiety levels. However, punishing God priming affected neither the participants' state depression nor the state anxiety levels. These results did not change when the religiosity of the participants were controlled. Moreover, the results indicated that pre-post state anxiety and pre-post state depression differences of the participants did not change according to their self-compassion scores in either of the priming groups. Regarding altruistic behavior, only in the punishing God priming group, high self-compassionate participants allocated more money compared to the rest. The possible reasons and implications of these results were also discussed in the present study.