An interpretative phenomenological analysis of the mothering experiences of working, upper-middle class women in Turkey
Türkiye'de yaşayan orta-üst sınıf, çalışan kadınların annelik deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarına dair yorumlayıcı fenomenolojik bir analiz
  1. Tez No: 473393
  2. Yazar: FATMA SENEM ŞAHLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MELTEM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mothering experiences, motherhood, interpretative phenomenological analysis, working mothers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Annelik sadece akademi içerisinde değil tüm toplum nezdin de üzerine oldukça konuşulan, tartışmalı bir kavramdır. Annelik hakkında oldukça fazla söylem üretilmekle beraber az bilinmekte olan kadınların kendi otantik annelik deneyimlerini anlamlandırma süreçleridir. Bu alanda kalitatif araştırmalar özellikle de yorumlanabilir fenomenolojik yöntem kullanılarak yapılanlar oldukça azdır. Bu bağlamda var olan tezin amacı, Türkiye'de yaşamakta olan, okul öncesi çocuğa sahip, iyi eğitimli, orta-üst sınıf annelerin annelik deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarına dair derinlemesine bir anlayış kazanmaktır. Çalışan anelelerin annelik deneyimlerini çalışan tezin dayandığı sorgulamalar: Kadınlar annelik deneyimlerini nasıl anlamlandırmaktadır? Çocuğu olan kadınlar çocukları ile olan ilişkilerini nasıl görmekte ve anlamlandırmaktadır? Bu bağlamda Türkiye'de çalışan anneler olarak düşünce ve deneyimleri nelerdir? Ve son olarak tüm bu annelik deneyimleri ile erişebildikleri sosyal destek mekanizmaları arasında nasıl bir bağ kurmaktadırlar? Yarı-yapılandırılmış, yüz yüze mülakat biçimi kullanılarak evli, çalışan, iyi eğitimli ve yüksek geliri olan ve sadece bir okul öncesi çocuğu olan 6 kadınla görüşme yapılmıştır. Mülakatların deşifrasyonları yapılmış ve analiz yöntemi olarak“Yorumlanabilir Fenomenolojik Analiz”yöntemi kullanılmıştır. Analizden 3 ana tema elde edilmiştir. Bu temalar I)“Öncesi ya da Sonrası: Anne olmak, 'Ben onun annesi miyim?”II)“İşte Olmak: Annelik yüreğini elinde taşımak”III)“Anneliğin iyilik hali: En iyi anne mutlu annedir!”biçimindedir. Ana temaların tanımlamaları ve ayrıca bu temalarla ilişkili yan temalar çalışma içinde ayrıntılı tartışılacaktır. Analiz sonuçları var olan literatür ve klinik bağlantıları ekseninde tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Although motherhood is a widely debated concept in both the social science literature and everyday social life, less is know about the meaning-making processes of women regarding their own, authentic mothering experiences. Little qualitative research has been conducted in this area, especially using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). The current thesis therefore aims to gain an in-depth understanding about how well-educated, working mothers in Turkey with preschool-aged children, make sense of their mothering experiences. The study focuses on these women's mothering experiences to explore following issues: their meaning-making about their mothering experiences; how they view and describe their relationships with their children; their thoughts and experiences as working mothers in Turkey; whether they think there is a link between their mothering experiences and the social support mechanisms available to them. Semi-structured, face to face interviews were conducted with six women who were married, working, well-educated, higher income and with only one preschool-aged child. Verbatim transcripts of the interviews were analysed by using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). The analysis revealed three master themes: I)“Before versus After: Becoming a Mum, 'Ben onun annesi miyim?”II)“Being at Work': 'Annelik Yüreğini Elinde Taşımak”III)“Maternal Well Being: 'En İyi Anne Mutlu Annedir!”This thesis presents these master themes and related subordinate themes before considering the results of the analysis were in depth in light of existing theory in order to draw some clinical implications.