Emotion regulation, time orientation and locus of control in relation to generalized anxiety symptoms
Yaygın kaygı semptomlarının duygu düzenleme, zaman yönelimi ve kontrol odağı açısından yordanması
- Tez No: 473401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK TÜRKÜLER AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaygın kaygı semptomları, duygu düzenleme, zaman yönelimi, kontrol odağı, Generalized anxiety symptoms, emotion regulation, time orientation, locus of control
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yaygın Kaygı Bozukluğu, birinci basamak tedavide kaygı bozuklukları arasında en yaygın olanıdır. Toplumdaki yaygınlığına, ekonomiyi ve bireylerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemesine rağmen, Yaygın Kaygı Bozukluğunun tanı ve tedavi aşamasında aksaklıklar yaşanmaktadır. Bu yüzden semptomlarla ilişkisi olabileceği düşünülen kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu araştırmada yaygın kaygı semptomları ile duygu düzenleme, zaman yönelimi ve kontrol odağı değişkenlerinin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri 18-25 (Ort = 21.5, Ss = 2.03) yaş aralığında olan Türk üniversite öğrencilerinden toplanmıştır. Ölçüm aracı olarak; Demografik Bilgi Formu, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri, Geleceğe Yönelik Tutum Ölçeği, Yaygın Kaygı Bozukluğu-7 Ölçeği, Kontrol Odağı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, depresyon semptomları kontrol edildiğinde, duygu düzenlemenin, gelecek zaman perspektifinin, planlı gelecek yöneliminin ve olumlu gelecek yöneliminin yaygın kaygı semptomlarını anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Sonuçlar, ilgili araştırmaların ışığında tartışılmıştır. Araştırmanın sınırlılıkları ve güçlü olduğu yönler, ileriki çalışmalar için öneriler ile birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Generalized Anxiety Disorder is the most common anxiety disorder in primary care settings. Although it is a prevalent disorder and it negatively affects economy and individuals' quality of life, a lot of inconveniencies occur on the process of diagnosing and treating individuals with Generalized Anxiety Disorder. Therefore, it is important to gain knowledge about the relational concepts that may help to understand generalized anxiety symptoms. The aim of the current study is to examine emotion regulation, time orientation and locus of control in relation to generalized anxiety symptoms. The data was collected from Turkish university students between the ages 18 and 25 (M = 21.5, SD = 2.03). Demographic Information Form, Difficulties in Emotion Regulation Scale, Zimbardo Time Perspective Inventory, Attitudes toward Future Scale, Generalized Anxiety Disorder-7 Scale, Locus of Control Scale and Beck Depression Inventory were used for the assessment. According to results, generalized anxiety symptoms were significantly predicted by emotion regulation, future time perspective, planful orientation towards future and positive orientation towards future when the depression symptoms were controlled. Results were discussed in the light of the related previous studies. Limitations and strengths of the present study were mentioned with the implications for future studies.