Attachment and marital adjustment: The mediating role of interpersonal emotion regulation
Bağlanma ve evlilik uyumu: Kişilerarası duygu düzenlemenin aracı rolü
- Tez No: 473419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MELTEM BUDAK ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik uyumu, bağlanma stilleri, kişilerarası duygu düzenleme, marital adjustment, attachment styles, interpersonal emotion regulation
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, kişilerarası duygu düzenlemenin, bağlanma stilleri (kaygılı ve kaçınmalı bağlanma) ve evlilik uyumu arasındaki ilişkideki aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini yaşları 23 ve 73 arasında olan 123 evli çift (123 kadın, 123 erkek) oluşturmaktadır. Katılımcılar sırasıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği ve Çiftler Uyum Ölçeği'ni tamamlamıştır. Bu çalışmada kullanılan aracılık analizinde bootstrapping yöntemi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenin (kaygılı bağlanma ve kaçınmalı bağlanma), bağımlı değişken (evlilik uyumu) üzerindeki rolüne, aracı değişken (kişilerarası duygu düzenleme) ile bakılmıştır. Bulgulara göre, yatıştırma ve bakış açısı almanın, kaygılı bağlanma ve evlilik uyumu arasındaki ilişkide kısmi aracı rolü oynadığı bulunmuştur. Buna ek olarak, yatıştırmanın, kaçınmalı bağlanma ve evlilik uyumu arasında da kısmi aracı rolü oynadığı ortaya konmuştur. Çalışmanın bulguları, katkıları ve sınırlılıkları literatür kapsamında değerlendirilmiş, gelecek çalışmalara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the mediating role of interpersonal emotion regulation in the relationship between attachment styles (i.e., attachment anxiety and avoidance) and marital adjustment. The sample of the current study consisted of 123 married couples (123 women, 123 men) aged between 23 and 72 (M = 39.25, SD = 11.84). The participants completed three scales namely, Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire (IERQ) and Dyadic Adjustment Scale (DAS). In the study, a mediation analysis was conducted by using bootstrapped multivariate extension of the INDIRECT test of mediation that measures total, direct and indirect effects of independent variable (i.e., attachment anxiety and attachment avoidance) on dependent variable (i.e., marital adjustment) through a proposed mediator (i.e., interpersonal emotion regulation). According to the results, soothing and perspective taking partially mediated the relationship between attachment anxiety and marital adjustment. Moreover, soothing also partially mediated the relationship between attachment avoidance and marital adjustment. The findings, contributions and limitations of the present study were discussed in the light of the literature and suggestions for future research were provided.