Ortaokullarda okul kültürünün incelenmesi
Examining of school culture at middle schools
- Tez No: 473460
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Okul Kültürü, Okul Kültürü Boyutları
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada ortaokullarda görev yapan branş öğretmenlerinin demografik yapıları ile çalıştıkları okulun, okul kültürü boyutları arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın evreni, İstanbul ili, Fatih ilçesinde çalışan ortaokul öğretmenleri. Örneklemi ise bu ortaokullarında çalışan 237 branş öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veriler Ali Rıza TERZİ' nin geliştirdiği“Okul Kültürü Ölçeği”ile toplanıp değerlendirilmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular SPSS for Windows 22.0 programı ve Windows Office Excel 2007 programı ile analiz edilmiştir. Bir birinden bağımsız grup arasında sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında ise tek yönlü Anova testi kullanılmıştır. Buna bağlı olarak tamamlayıcı olarak post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Yapılan araştırmada bulunan bulgulara göre“Görev Kültürü”boyutunun frekansı değeri daha yüksek çıkmıştır.“Başarı Kültürü”boyutunda; öğretmenlerin yaşları, öğretmenlerin eğitim durumları, okulun yer aldığı çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi ve öğretmenlerin aynı okullardaki çalışma süreleri arasında anlamlı fark bulunmuştur.“Destek Kültürü”boyutunda; öğretmenlerin yaşları arasında ile bu boyut arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.“Görev Kültürü”boyutunda; öğretmenlerin yaşları ve okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik durumu ile bu boyut arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmada okul yöneticilerine ve Milli Eğitim Müdürlüklerine Destek Kültürü"' nü geliştirici çalışmalar yapmaları konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between the demographic structure of the branch teachers and their schools and the aspects of these school cultures. The research was carried out with 237 branch teachers in the middle schools located on the district of Fatih, Istanbul. In this research the data has been collected and evaluated by means of '' the scale of the school culture'' developed by Ali Rıza TERZİ. The acquired data has been analyzed by the SPSS for Windows 22,0 and Windows Office Excel 2007 Program. T- Test has been used for comparing the continuous data between the two independent sample groups. As for the other independent groups which are more than two, the one way ANOVA test has been used. In addition to these Scheffe test has been used as a supplement Post-hoc analysis. According to the results of this research the aspect of ''Duty Culture''s frequency rate was higher comparing to other cultures. In the aspect of ''Success Culture'' it has been identified that there is a significant difference between the ages, educational status, socio-economic levels related to the school environment and the duration of working hours of teachers at the same school. As for the aspect of '' Support Culture'' the same results have been found out between the ages of teachers and this aspect. In the aspect of the ''Duty Culture'' a significant difference has been found out between the age of the teachers and the socio-economic level of the school environment. In this research, it has been suggested to the school managers and the Directorates of National Education that they should work through for the development of '' Support Culture''. Keywords : Organization Culture, School Culture, School culture dimensions