İlkokul öğrencilerinin yazma hızının belirlenmesi
The determination of primary school students' writing speed
- Tez No: 473545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDARHAN MUSA TAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Yazma, Bitişik eğik yazı, Yazma hızı, Writing, Italic handwriting, the Speed of the handwriting
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, ilkokul öğrencilerinin yazma hızının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan araştırma betimleyici tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, Mersin ilinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve devlet okullarında kayıtlı toplam 370.446 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 2015-2016 öğretim yılında Mersin iline bağlı, Toroslar, Erdemli ve Gülnar ilçelerinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 8 ilkokulda öğrenim gören toplam 605 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler doküman inceleme forumu ve kişisel bilgi forumu ile toplanmıştır. Öğrencilerin yazma hızını belirlemek için kullanılan metinler, 2014-2015 Eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul Türkçe ders kitaplarından sınıf seviyesine göre seçilmiştir. Araştırmacı örneklem olarak seçilen okullara 2015-2016 öğretim yılı bahar döneminde, mayıs-haziran aylarında, farklı günlerde gitmiştir. Öğrencilere, yazılı olan yönerge okunduktan sonra önce kişisel bilgiler forumu araştırmacı rehberliğinde öğrenciler tarafından doldurulmuş, devamında araştırmacı tarafından hazırlanmış olan üç farklı (şiir, öyküleyici ve bilgilendirici) türde metni kâğıdın alt tarafında oluşturulmuş alana bitişik eğik el yazı ile yazmaları sağlanmıştır. Öğrencilerin yazma hızları 1 dakika içerisinde bakarak yazma etkinliğine dayalı olarak belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından öğrencilerin bakarak yazdıkları harf sayısı hesaplanmıştır. Araştırmada, ilkokul öğrencilerinin bitişik eğik yazı ile yazma hızı çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu değişkenler; cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumu, kullanılan el, okulların bulunduğu yerleşim yeri ve yazılan metin türüdür. Öğrencilerin yazdıkları yazıda estetik kaygı güdülmemiştir. Ayrıca yanlış yazılan harfler sayıma dâhil edilmemiştir. 1. uzman ile 2. uzman arasındaki okuma sonucu %10 farklı olduğunda 3. uzmana okutulmuş ve 3. uzmanın okuduğu harf sayısı geçerli sayılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde SPSS 16 paket programı kullanılmıştır. Ölçümler normal dağılım göstermediği için nonparametrik testler (Mann Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi, Friedman Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi) verilere uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulasılmıstır: İlkokul öğrencilerinin yazma hızı; sınıf seviyesi, okul öncesi eğitim alma durumu, okulun bulunduğu yerleşim yeri, yazılan metin türü değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ayrıca ilkokul öğrencilerinin 1 dakikada yazdıkları harf sayısı ortalama 53.5'tir. Sınıf seviyesine göre yazma hızı ortalamaları ise 1. sınıf düzeyinde 34.2, 2. sınıf düzeyinde 46.8, 3. sınıf düzeyinde 58.7, 4. sınıf düzeyinde ise 74.8 harftir.
Özet (Çeviri)
In this research aur aim is to find out the speed of primary students' writing. It is prepared by a descriptive tripping model to reach our target. The universe of the survey is the total 370.446 students who are registered in government and private schools related to Ministry of National Education. The sample was supplied from 605 primary students who attend 8 different schools in Mersin, Toroslar, Erdemli and Gülnar in 2015-2016. They're government schools joined to the National education Ministry. The texts which are used to find out the speed of the students' writing were chosen from the Turkish Coursebooks of National Education Ministry to in 2014-2015 according to the classroom level. The researcher visited these schools in the Spring term and in different days in May and June. First an instruction was read in class. Then the students filled in their personal information form under the researchers' observation. Then they are askes to write with their own handwriting the articles from three different (poems, stories and information) prepared by the researcher. Their speed was defined according to their writing in one minute. The number of the letter they wrote in one minute was found. In this study, their speed in writing italie handwriting was inspected using different changeables are their sexes, their pre-school education probability, their using lef tor right hand, their living area the kind of the article they write. The researcher didn't look while their handwriting is goog or bad estetically. If they wrote wrong letters, he didn't count them. If the reading result different more than ten percent between the first and the second expert, the third expert read it and the results of the third was accepted. İn the analyses fort he supplies. In this inquiry SPSS 16 packet programmes were used. As the measurements weren't delivered normally Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test, Friedman Test and Wilcoxon Signed Test practised the supplies. These result were rearched after these searches the specal of the students handwriting differ according to probability of pre-school education, their school area, the types of the written article. And also the average letter number which primary students can write in one minute is 53.5. the average writing speed is like that in the first classes 34.2, in the second classes 46.8, in the third classes 58.7, in the fourth classes 74.8 letters.