Yenilenebilir enerji kaynaklarnın fen eğitimindeki önemi
Importance of renewable energy resources in science education
- Tez No: 473548
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHİ KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Eğitim ve Öğretim, Energy, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Fen eğitimi, Güneş Enerjisi, Fotovoltaik, Renewable Energy, Science Education, Solar Energy, Photovoltaics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde fosil yakıt kaynaklarının giderek azalması ve önümüzdeki zamanlarda tükenecek olması yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini oldukça arttırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisi, rüzgâr enerji, jeotermal enerji, hidrolik enerji ve hidrojen enerjisi gibi kendini yenileyebilen özellikle de çevreyi kirletmemesi bakımından önemli olan alternatif kaynaklardır. Bu tez çalışmasında önce yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve kullanımı hakkında bilgi verilmiştir daha sonra ME.Ü. Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Laboratuvarında fotovoltaik hidrojenlenmiş amorf silisyum (a-Si:H) p-i-n güneş pilinde, oda sıcaklığında karanlık ve Laser uyarıcı ışığının farklı şiddetleri altında akım-voltaj (I-V) karakteristik eğrileri deneysel olarak elde edilmiştir. A-Si-H p-i-n güneş pili yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olup üzerine düşen ışığı doğrudan elektrik enerjisine çevirmektedir. Elde edilen verilerden yararlanarak kullanılan fotovoltaik güneş pillerinin açık devre voltajı, kısa devre akımı, dolum (fill) faktörü, seri ve paralel dirençleri gibi verimi etkileyen güneş pili parametreleri hesaplanmıştır. Bunların uyarıcı ışığın şiddetine bağlılığı detaylı olarak araştırılmıştır. Aynı zamanda Mersin Üniveristesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde 1.,2.,3. ve 4. sınıfta okuyan öğretmen adaylarına beşli likert tipi ölçek uygulanarak öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji kaynakları hakkındaki görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ölçme aracı toplam 132 kişiye yapılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının cinsiyet, yaş, lise ve sınıf gibi özelliklerine göre bu konudaki görüşleri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS veri analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan güvenirlik analizine göre Cronbach's Alpha değeri 0,85 olarak bulunmuştur. Bu sonuca bakıldığında güvenirlik derecesinin iyi olduğu görülmektedir. Ayrıca soruların dağılımları, normal dağılım analizine bakılarak parametrik olmayan testler ile analiz edilmiştir. Sonuçlar yorumlanarak fen bilgisi öğretmen adaylarının yenilenebilir enerjinin fen eğitimindeki yeri ve önemi hakkındaki görüşleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, fossil fuel sources are increasingly declining and renewable energy sources are becoming more and more important to be consumed in the near future. Renewable energy sources are an important alternative to polluting the environment with self-renewable features such as solar energy, wind energy, geothermal energy, hydraulic energy and hydrogen energy.In the study of this thesis, first it is given information on the importance of renewable energy sowrces and their uses.Later at ME.Ü, Education Faculty, science lab, the current-voltage (I-V) characteristics curves of photovoltaics hydrogenated amorphous silicon (a¬-Si : H) p-i-n junction solar cell are experimentally obtained at room temperature in dark and under varicus excitation illumination levels of Laser light. A-Si-H p-i-n solar cell, which is one of the sustainable energy sources, converts the incident light to electrical energy directly. By using I-V curves, the solar cell parameters, such as the open civcuit voltage, the short-circuit current, the fill factor, the series and parallel resistances, which affect the cell eficiency, are calculated. The dependences of these parameters on light intensity are investigated in detail. At the same time, at the Mersin Universit, Faculty of Education, Deppartment of science Education, a likert type questionnaire is applied to the teacher candidates who read in the 1st, 2nd, 3th and 4th grades and tried to determine the attitudes of the prospective teachers about the renewable energy resources. The survey was made for a total of 132 people. The attitudes of prospective science teachers according to their characteristics such as gender, age, faculty and class have been analyzed. The obtained data were analyzed using SPSS data analysis program. According to the reliability analysis, Cronbach's Alpha value was found as 0,85. The result shows that the degree of reliability is good. In addition, the distributions of the questions were analyzed by nonparametric tests by looking at the normal distribution analysis. The results were interpreted and the prospective science teacher candidates were searched for the place of the renewable energy in science education and their opinions about the importance.