Turistlerin çevre dostu tutumlarının çevreye duyarlı turistik ürün satın alma niyeti üzerine etkisi: Nevşehir ilinde bir uygulama
The effect of tourists' eco-friendly attitudes on touristic product purchase intention: A Research in Nevşehir Province‏
  1. Tez No: 473564
  2. Yazar: GÜLSÜM TABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜNEREN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Dostu Tutum, Satın Alma Niyeti, Çevreye Duyarlı Turistik Ürün, Eco-friendly Attitude, Purchase Intention, Environment-friendly Touristic Product
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, çevre dostu tutum ve boyutları ile çevreye duyarlı turistik ürün satın alma niyeti kavramları ele alınmaktadır. Çalışmanın temel amacı, turistlerin çevre dostu tutumlarının çevreye duyarlı turistik satın alma niyetleri üzerindeki etkisi olup olmadığının ortaya konmasıdır. Çalışmanın hipotezlerinin test edilmesi amacıyla yapılan alan araştırmasında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Uygulama, Haziran-Ağustos 2016 tarihleri arasında, turistlerin Nevşehir ilinde bulunan ören yerleri ziyaretleri sırasında gerçekleştirilmiş ve 452 kişiye ulaşılmıştır. Alan araştırmasında kullanılan anket formu üç kısımdan oluşmaktadır. İlk bölümde bazı demografik bilgilere yönelik ve istatistik amaçlı sorulara yer verilmiştir. Diğer iki bölüm ise çalışmanın bağımsız ve bağımlı değişkenlerine yöneliktir. Çevre dostu tutumu belirlemeye yönelik ölçek, 2011 yılında Han ve diğerleri tarafından hazırlanan, sekiz maddelik 'Çevre Dostu Tutum Ölçeğidir. Satın alma niyeti ölçeği ise dokuz maddeden oluşmaktadır ve yine aynı yazarların çalışmasından alınmıştır. Bu araştırmanın verileri bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde, standart sapma, t testi, One-Way ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, çevre dostu tutumun satın alma niyetine olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerden bazılarının turistlerin çevre dostu tutumları üzerinde anlamlı bir farklılığa neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, eco-friendly attitude and its dimensions with concepts of environment-friendly touristic product purchase intention are discussed. The main aim of the study is to reveal whether the eco-friendly attitudes of the tourists are influenced by environment-friendly touristic product purchase intention. A quantitative research method was used in the field research to test the hypothesis of the study. The implementation took place between June and August 2016 during the visits of the tourists to the ruins of Nevşehir province and reached 452 people. Questionnaire form used in field research consists of three parts. In the first part, some demographic information and statistical questions were included. The other two parts are for independent and dependent variables of the study. The scale for determining the eco-friendly attitude is an eight-item“Eco-Friendly Attitude Scale”prepared by Han et al. in 2011. The purchase intention scale consists of nine items and is taken from the same authors' study. The data of this study were analyzed in computer environment. In research frequency, percentage, standard deviation, t test, one-way ANOVA, correlation and regression analyses were used. According to the findings obtained, the effect of purchasing intention of the eco-friendly attitude was found to be linear and positive. It has also been found that some of the demographic variables cause a significant difference in the eco-friendly attitudes of tourists.