A Genetic algorithm for graph partitioning
Çizge parçalama problemi için bir genetik algoritma
  1. Tez No: 47357
  2. Yazar: ESRA AKMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çizge Kuramı, Çizge Parçalama Problemi, Düğümsel Çizge Parçalama, Genetik Algoritmalar, Graph Theory, Graph Partitioning, Nodal Graph Partitioning, Ge netic Algorithms m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Öz ÇİZGE PARÇALAMA İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA Akman, Esra Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Faruk Polat Temmuz 1995, 90 sayfa Çizge (Graph) Parçalama Problemi önemli bir çizge kuramsal problemdir. Problem, yönlendirilmemiş bir çizgenin mümkün olan en az sayıda düğüm (node) yada kenar (edge) çıkarımıyla, iki dengeli parçaya bölünmesi olarak tanımlanabilir. Problemin çözümü, Çok Geniş Ölçekli Tümleşik devre tasarımı, çok işlemcili sis temlerde yük dengelemesi ve içice bölme algoritması gibi birçok problemin etkin çözümü için önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaçlanan çizge parçalama problemini düğüm kümesi çıkarımıyla çözebilen yeni bir metod sunmaktır. Bu yeni metod genetik algoritma esasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENETIC ALGORITHM FOR GRAPH PARTITIONING Akman, Esra M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Faruk Polat July 1995, 90 pages Graph Partitioning is an important graph theoretic problem. It can be defined as partitioning an undirected graph into two load balanced components through the removal of a set of nodes or edges, whose sizes are to be minimized. The solution to the problem is central in obtaining efficient solutions for many- problems such as VLSI circuit design, load balancing in multiprocessor systems, nested dissection algorithm. The aim of this work is to present a new method for solving the graph partitioning problem through the removal of a set of nodes. This new method is based on a genetic algorithm.