Ana sektörlerin enerji tüketimlerinin ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye örneği (1972-2015)
Effects of sectoral energy consumption on economic growth: The case of Turkey (1972-2015)
- Tez No: 473580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, enerji tüketimi, ekonomik büyüme, nedensellik, Turkey, energy consumption, economic growth, causality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1972-2015 yılları arasında Türkiye'de sektörel enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerine etkisinin sektörel(ana sektörler) olarak analiz edilmesidir. Çalışmada ilk önce sektörler arasındaki bağımlılık ilişkisi CD test yöntemiyle belirlenmiş ve serilerin durağanlık analizi için CIPS ve IPS testleri kullanılmıştır. Daha sonra enerji tüketimi ve GSYİH arasındaki nedensellik ilişkisi Dumitrescu ve Hurlin (2012) tarafından geliştirilen heterojen panel testiyle analiz edilmiştir. CD testi ile kurulan modelden elde edilen bulgulara göre sektörler arasında enerji tüketimi ve ekonomik büyümeye göre bağımlılık ilişkisi bulunmuştur. Panel birim kök testlerimize (CIPS ve IPS)göre serilerimizin birim kök içermediği (durağan olduğu) sonucu elde edilmiştir. Dumitrescu ve Hurlin (2012) tarafından geliştirilen heterojen panel testine göre ise büyümeden enerji tüketimine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effect of energy consumption on economic growth in Turkey between 1972 and 2015. Dependency between sectors was determined by using CD Test. CIPS and IPS Tests were used for stability analysis. Casuality between energy consumption and GDP was analysed by heterogen panel test developed by Dumitrescu and Hurlin (2012). According to the findings from the model established by with CD Test, there is dependency between energy consumption and economic growth. Panel unit root tests show that our serials don't contain unit root (they are stable). According to the heterogeneous panel test developed by Dumitrescu and Hurlin (2012), an uni-directional causality from growth to energy consumption was found.