Finansal okuryazarlık: Kayseri ili serbest muhasebeci ve mali müşavirleri üzerine bir araştırma
Financial literacy: A research about independent accountants and financial advisors in Kayseri province
  1. Tez No: 473598
  2. Yazar: ABDULLAH KÜÇÜKASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Bilinç, Finansal Okuryazarlık, Finance, Financial Awareness, Financial Literacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışma, Kayseri İlinde faaliyet gösteren 102 Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir'in finansal okuryazarlık düzeylerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın genel amacı ise finansal sistem dahilinde bulunan meslek elemanlarının finansal okuryazarlığa verdiği önem ve finansal okuryazarlığın sistemdeki yerinin tespitine ışık tutmaktır. Araştırmada kullanılan veriler, literatür bağlamında oluşturulan anket vasıtasıyla elde edilmiştir. Veriler SPSS 20.0 Sosyal Bilimler İstatistik Analiz programında analiz edilmiştir. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere uygulanan anket demografik bilgileri tanımlayan ifadeler ile finansal okuryazarlık düzeyini ölçer 13 sorudan meydana gelmektedir. Araştırma neticesinde belli niteliklere sahip Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler arasında finansal okuryazarlık düzeyinde farklılıklar tespit edilmiş olup söz konusu farklılıkların en dikkat çekicisi ise mesleki deneyimin artması ile finansal okuryazarlık düzeyinin de artış göstermesidir. Bunun yanı sıra cinsiyet ve eğitim durumuna bağlı olarak finansal okuryazarlık düzeyinin anlamlı şekilde değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Work, 102 of which operates in the province of Kayseri, accountants and Financial Advisors aims to determine the level of financial literacy. The overall objective of the study the financial system and financial literacy the financial literacy of members of the profession in the place in the determination of the importance to shed light on the system. The data to be used in research, in the context of the literature were obtained through a questionnaire. Statistical analysis the data were analyzed in SPSS 20.0 program of Social Sciences. Accountants and Financial Advisors demographic information questionnaire measures the level of financial literacy applied to describe with expressions that consists of 13 questions. Research as a result of identified differences in the level of financial literacy among accountants and Financial Advisors with certain qualifications and professional experience of the aforementioned differences the most striking is to increase with the increase in the level of financial literacy. In addition, gender and educational status, depending on the level of financial literacy it was observed that significantly changed.