Finansal okuryazarlık ve finansal tablo okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesine yönelik muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma: Kayseri ili örneği
A research on accounting professionals to determine financial literacy and financial statement li̇teracy levels: The case of Kayseri̇ province
  1. Tez No: 898632
  2. Yazar: YUSUF AĞIRDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Okuryazarlık, Finansal Tablo Okuryazarlığı, Muhasebe Mesleği, Finance, Financial Literacy, Financial Statement Literacy, Accounting Profession
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
FİNANSAL OKURYAZARLIK VE FİNANSAL TABLO OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ Yusuf AĞIRDAĞ Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2024 Danışman: Prof. Dr. Derviş BOZTOSUN ÖZET Bu çalışma Kayseri'de faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının finansal okuryazarlık düzeylerinin ve finansal tablo okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evreni, Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına (KSMMMO) kayıtlı serbest muhasebeci mali müşavirlerden oluşmaktır. Araştırma konusu olan her iki alan ile ilgili anket formları KSMMMO aracılığıyla meslek mensuplarının tamamı ile paylaşılmıştır. Ek olarak araştırmada, bir kısım meslek mensubu ile yüz yüze görüşme yapılarak anket formlarının doldurulması sağlanmıştır. Anket sorularına odaya kayıtlı 249 meslek mensubu tarafından cevap verilmiş, veriler analize uygun hale getirilmiştir. Araştırmada finansal okuryazarlık düzeyinin ölçülebilmesi için, 33 sorudan oluşan ve Gerek ve Kurt tarafından hazırlanan ölçek kullanılmıştır. Finansal tablo okuryazarlık düzeyinin ölçülebilmesi için hazırlanan 15 soru, Kılıç, Ata ve Seyrek ile Karacan ve Günce'nin anket çalışmalarında kullanılan bazı sorulardan, uzman kişilerin (akademisyenler) ve KSMMM odasının görüşleri alınarak araştırmacı tarafından oluşturulan sorulardan oluşmaktadır. Demografik özelliklerin finansal okuryazarlık ve finansal tablo okuryazarlık düzeylerine etkisinin araştırıldığı bu çalışmada anket verilerine, SPSS paket programı kullanılarak ayrı ayrı çeşitli testler uygulanmıştır. Analiz ve incelemeler sonucunda elde edilen bulgulara göre; finansal okuryazarlık düzeyi ile eğitim durumu ve çalışma durumu arasında, finansal tablo okuryazarlık düzeyi ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, diğer demografik faktörlerin her iki alan için de ilişkisiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON ACCOUNTİNG PROFESSİONALS TO DETERMİNE FİNANCİAL LİTERACY AND FİNANCİAL STATEMENT LİTERACY LEVELS: THE CASE OF KAYSERİ PROVİNCE Yusuf AĞIRDAĞ Kayseri University, Institute of Graduate Education Master Thesis, August 2024 Supervisor: Prof. Dr. Derviş BOZTOSUN ABSTRACT This study was conducted to determine the financial literacy levels and financial statement literacy levels of accounting professionals operating in Kayseri. The population of the study consists of independent accountant financial advisors registered to Kayseri Chamber of Certified Public Accountants (KSMMMO). Questionnaire forms related to both areas of the research were shared with all members of the profession through KSMMMO. In addition, the researcher conducted face-to-face interviews with some of the professional members and ensured that the questionnaire forms were completed. The survey questions were answered by 249 professional members registered to the chamber and the data were made suitable for analysis. In order to measure the level of financial literacy in the research, a scale consisting of 33 questions and prepared by Gerek and Kurt was used. The 15 questions prepared to measure the level of financial statement literacy consist of some questions used in the survey studies of Kılıç, Ata and Seyrek and Karacan and Günce, as well as questions created by the researcher by taking the opinions of experts (academicians) and KSMMM chamber. In this study, which investigates the effect of demographic characteristics on financial literacy and financial statement literacy levels, various tests were applied to the survey data separately using the SPSS package program. According to the findings obtained as a result of the analysis and analysis, it has been determined that there is a significant relationship between financial literacy level and educational status and employment status, and between financial statement literacy level and gender, while other demographic factors are neutral for both areas.