KOSGEB desteklerinin KOBİ ler üzerindeki etkisinin artaştırılması: Batman ili örneği
Effects of KOSGEB supports on SME's:Case of Batman province
  1. Tez No: 473609
  2. Yazar: EVREN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Batman, Destek, Ekonomi, KOBİ, KOSGEB, Batman, Economy, KOSGEB, SME, Support
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'ler büyük önem arz etmektedir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında, işsizlik sorununun çözümünde, refahın artmasında, dışa bağımlılığın azalması gibi birçok alanda en önemli faktörlerin başında KOBİ'ler gelir. Türkiye'deki KOBİ'lerin sorunlarının çözümü noktasında var olan kuruluşlara, 1990 yılında kurulan KOSGEB Başkanlığı da eklenmiş olup 2009 yılına kadar KOSGEB'in sadece sanayicilere yönelik olan eğilimi, 2009 yılından itibaren hizmet ve ticaret sektörünü de içine alarak ülkemizdeki KOBİ'lerin birçoğunu hedef kitlesine katacak şekilde değişmiştir. 81 ilin tamamında KOSGEB Müdürlüklerinin açılması ile KOBİ'lerin daha kısa sürede desteklere ulaşabilmesi hedeflenmiştir. KOSGEB Müdürlüğü Batman'da 2011 yılında kurulmuş olup fiilen 2012 yılında hizmet vermeye başlamıştır. İl'de 2012-2015 yılları arasında Girişimcilik Desteği, Genel Destekler, Kredi Faiz Desteği ve KOBİ Proje Desteği verilmiştir. Yine bu yıllarda birer adet İş Birliği Güç Birliği Desteği ile ARGE İnovasyon Desteği verilmiştir. Bu çalışmada; KOBİ'lerin önemi, KOSGEB desteklerinin KOBİ'ler üzerinde bıraktığı etkilerin araştırılması, KOSGEB destek yelpazesinde var olan desteklerle ilgili, varsa eksiklerin belirlenmesi ve bu eksikliklerin giderilmesi için neler yapılabileceği, mevcut destekler dışında KOBİ'lerin sağlam adımlarla ilerlemeleri için ne gibi destek programlarının KOBİ'lerin hayatına geçirilmesi gerektiği araştırılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış olup KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan, Batman ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 105 KOBİ ile anket yapılmıştır. Neticede KOSGEB desteklerinin bir kısmının KOBİ'ler üzerinde olumlu etki bıraktığı, bir kısım desteklerin KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi gerektiği, kalan destek kısımlarının ise kaldırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in many countries of the world, SMEs are of great importance in our country. SMEs are among the most important factors in the development of the country's economy, the solution of the problem of unemployment, the increase of prosperity and the decrease of external dependency. The KOSGEB Presidency, established in 1990, was added to solve the problems of SMEs in Turkey. Until 2009, KOSGEB's tendency towards only industrialists has changed from 2009 to include most of the SMEs in our country, including service and commerce sector. With the opening of KOSGEB Directorates in 81 provinces, it is aimed that SMEs can reach to support in a shorter time. KOSGEB Directorate was established in Batman in 2011 and started to serve in 2012. Between 2012-2015 in Batman, Entrepreneurship Support, General Supports, Loan Interest Support and SME Project Support were given. In the same year, a number of Business Union Power Union Support and R & D Innovation Support were given. In this study; The prospects of SMEs and the effects of KOSGEB support on SMEs; if any, determination of deficiencies related to KOSGEB supports and what can be done to overcome these deficiencies; what support programs should be put into the lives of SMEs in order for SMEs to proceed with solid steps other than the existing supports were researched. Survey method was used in the research, a questionnaire was conducted with 105 SMEs registered in the KOSGEB database and operating in the provinces and districts of Batman. As a result, some of the KOSGEB supports have left a positive impact on SMEs, some supports have to be revised in line with SME needs, and the remaining support parts have to be removed.