21. yüzyılda Hamas'ın sosyal ve siyasal politikaları
The social and political politics of Hamas in 21 th century
  1. Tez No: 473627
  2. Yazar: HAYRİ KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: HAMAS, EL-FETİH, FKÖ, Arap-İsrail Savaşları, HAMAS, FATAH, PLO, Arab-Israel Wars
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ortadoğu'nun kronikleşmiş sorunu haline gelen Filistin Meselesi için dönem dönem çözüme yaklaşılsa da sorun XXI. yy'da halen güncelliğini korumaktadır. Filistin Meselesinin çözümünde kilit rol oynayan HAMAS, Aralık 1987'de Filistin'de ortaya çıkan sosyal ve siyasal yönlü bir örgüttür. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde; Filistin'in Osmanlı Devletindeki idaresi, İngiliz Manda yönetimi dönemindeki Filistin'in genel durumu, bölgede hareketlilik gösteren Yahudi göçü ve bu göçün temel nedenleri anlatılmaktadır. Çalışmamızın ikinci bölümü, genel olarak iki kısımdan oluşmaktadır. İlk olarak Filistin'de Manda Yönetiminin son bulması sonucu bağımsızlığını ilan eden İsrail Devleti ile Arap devletleri arasında yaşanan savaşlar ve bu savaşların doğurduğu sonuçlar analiz edilmiştir. 1967 Arap-İsrail Savaşından yenilgi ile çıkan Arap devletlerinin Filistin Meselesine olan bakış açılarının değişmesiyle soruna yeni aktörlerin dahil olmasına zemin hazırlanmıştır. İkinci bölümün ikinci kısmında; bu yeni aktörlerden HAMAS'ın kurulması, İsrail - Filistin Yönetimi arasında başlayan barış görüşmeleri ve Filistin sorunun geçirdiği evreler anlatılmaktadır. Çalışmamızın son bölümü, genel olarak HAMAS'ın kurmuş olduğu sosyal hizmet ağlarının yanında; Filistin Meselesinin çözümü için almış olduğu yeni stratejiler, bunların neticesinde siyasal bir partiye dönüşümü ile 2006 Filistin Parlamento seçimlerinden aldığı zafer, ardından gelen uluslararası ambargo, İsrail baskısı, Filistin Yönetimince yapılan baskılar ve bu baskıların kırılması için alınan önlemlere değinilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde Filistin Meselesi için düşünülen alternatif çözümler ve kalıcı bir barışın sağlanması için HAMAS'ın sürece dahil edilmesinin gerekliliği üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though it is very close to solve Palestine issue that is the chronicle issue of the Middle East, still it is current event in the 21st century. HAMAS, which has a key role to solve the issue, is an organization that establish in 1987, December they have both social and political aspects. In the first part of our study, that is made up of three parts, we examine the management of Palestine in Ottoman Empire, general condition of Palestine in British Mandate, Jewish immigration in the area and the fundamental reasoned of this immigration second part of our study is made up of two stages. Firstly, we analyze that the wars between Arab states and İsrael which announce sovereignty with the ending of mandatory management in Palestine and of results of these war, secondly, the participation of new actors, which are resulted from the point of view of Arab states defeated by Israel to Palestine issue. In the second stage of the second part, the establishment of HAMAS, one of new actors, peace negations between İsrael and Palestine and the phases of Palestine issue are mentioned. In the final part of our study, not only the social service networks of HAMAS that were established at the very beginning but also new strategies to solve Palestine issue, transmission of HAMAS to a political party due to these new strategies, triumph in 2006 elections resulted in international embargo, Israel pressure and Israel pressure to Palestine government and the actions to overcome these pressures are mentioned. In conclusion, alternative solutions for Palestine issue and the necessity of including HAMAS in the process to make peace permanent are emphasized.