Cadmium determination in human whole blood by gfaas and its relation with smooking
Gfaas ile insan kanında kadmiyum tayini ve sigara içimi ile ilişkisi
  1. Tez No: 47367
  2. Yazar: OMAR EL-AGHA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKMEN İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi, Sigara İçmek, Kan. VI, Cadmium, Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry, Smoking, Whole blood. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ GFAAS İLE İNSAN KANINDA KADMİYUM TAYINI VE SİGARA İÇİMİ İLE İLİŞKİSİ El-Agha, Omar Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. İnci Gökmen Aralık 1995, 83 sayfa Metallerin insan vücut sıvı ve/veya dokularında tayinleri çevre, beslenme, tıbbi araştırmalar ve günlük klinik pratik gibi alanlarda gittikçe artan bir ilgiyle karşılaşmaktadır. Metal düzeylerinin vücut sıvı ve/veya dokularında belirlenmesi hastalıkların tanı ve tedavisinde yararlı olabilir. Birçok patolojik durumda bu ortamlarda yararlı ve zehirli metallerde değişimler gözlenmiştir. Kandaki kadmiyum düzeyi son zamanda vücuda alınan metalin iyi bir göstergesidir, insan kanında kadmiyum tayininde Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrometresi en çok kullanılan tekniktir. Bu çalışmada kadmiyum tayinlerinde GF90 elektrotermal atomlaşurıcısı, PU9380 otomatik öraekleyisici ve D2-lambalı zemin düzelticisi olan Philips, Pye Unicam PU9200 Atomik Absorpsiyon cihazı kullanılmıştır. Çalışmalarda önce 3 ng/mL sulu kadmiyum standartı kullanılarak en iyi kurutma, kül etme, atomlaşurma zamanlan ve sıcaklıkları ve örnek hacımı bulunmuştur. Metodla gözlenebilme sınırı 0.04 ng/mL ve 1.0 ng/mL kadmiyum içeren aynı kan örneğiile 15 tekrar sonucu kesinlik %4 olarak bulundu. 5 ng/mL kadmiyum derişimi için günden güne varsayan katsayısı %35 olarak bulundu. Doğruluk tayini için IAEA'nin standard referans maddelerinden Copeppod Homogenate, MA-A- 1/TM kullanıldı ve doğruluk %101±3 bulundu. Kan örnekleri 10 mL'lik şırıngalarla damardan alındı, antikoagülan olarak 50 (il, %7 (a/h) lik NA2EDTA içeren, 5 mL lik polietilen tüplere konuldu. Örneklerden 300 ul almıp, 500 ul 0.1 M HN03'e eklendi, 10 dakika ultrasonik karıştırıcıda, 15 dakika (4500 devir/dakika'da) santrifüj edildi ve üstteki çözelti otomatik örnekleyicinin kaplanna aktanldı, kadmiyum analizi için 20 ul grafit tüpe enjekte edildi. Sulu standartla elde edilen kalibrasyon eğrisi, kan örneklerine standart katma ile elde edilenden farklı olduğu için, tüm örnekler standart katma ile analiz edildi. Hiç sigara içmeyenler, eskiden sigara içip bırakanlar ve halen sigara içmekte olanların kadmiyum düzeyleri karşılaştırıldı. Halen sigara içmekte olanların kandaki kadmiyum derişimleri en yüksek, hiç sigara içmeyenlerin en düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CADMIUM DETERMINATION IN HUMAN WHOLE BLOOD BY GFAAS AND ITS RELATION WITH SMOKING El-Agha, Omar MS, Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İnci Gökmen December 1995, 83 pages Determination of metals in human body fluids and /or tissues has an increasing interest in several areas, including environmental, nutritional, medical investigations and everyday clinical practice. The estimation of metal levels in human body fluids and/or tissues can be useful in diagnosis and treatment of diseases. Changes of essential and toxic metals in these matrices are observed in several pathological conditions. Cadmium is one of these metals with well recognized adverse toxic effects. The level of cadmium in whole blood is reliable index of extent of recent metal uptake. Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry (GFAAS) is the most widely used technique for measurement of cadmium in whole blood. In this study, a Philips Pye Unicam PU9200 atomic absorption spectrophotometer equipped with GF90 electrothermal atomizer, PU9380 autosampler and D2-lamp background corrector was used for cadmium determination. First, the drying, ashing, atomization times, temperatures and iiisample volume were optimized, using 3 ng/mL aqueous cadmium standard. The detection limit of the method was found as 0.04 ng/mL Cd and the precision (%RSD) for 15 replicates of the same blood sample containing 1.0 ng/mL was found as 4%. The day-to-day coefficient of variance (CV) for 5 ng/mL Cd was found to be 3.5%. IAEA standard reference material Copeppod Homogenate MA-A-1/TM was used for the determination of accuracy, where a recovery of 101±3%.was obtained for cadmium determination.Whole blood samples were collected by venipuncture with 10 mL syringes into 5 mL polyethylene disposable tubes, containing 50ul, 7%(w/v) NaîEDTA as anticoagulant. Samples were deproteinized by addition 300^,1 of whole blood to 500 ul of 1.0 M HNO3 then ultrasonically shaken for 10 minutes, centrifuged at 4500 rpm for 15 minutes and the supernatant solution was transferred to autosampler cup, 20ul were injected into graphite tube for cadmium analysis. As the slope of aqueous standard calibration curve was different than that of standard addition curve for blood samples, all samples were analyzed by standard addition method. The cadmium levels of non-smokers, ex-smokers and current smokers were compared. Blood cadmium levels of current smokers were found to be highest and that of non-smokers lowest.