Kedi polimorf nükleer lökositlerinin ın vitro ortamda toxoplasma gondii'ye karşı geliştirdiği hücre dışı tuzak oluşumunun araştırılması
In vitro investigation on extracellular traps formation of cat polymorphnuclear leucocytes agaiinst to toxoplasma gondii
  1. Tez No: 473707
  2. Yazar: NESLİHAN SÜRSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKMAK, PROF. DR. KADER YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Toxoplasma gondii, hücre dışı tuzak oluşumu, in vitro, Cat, Toxoplasma gondii, neutrophil extracellular trap, in vitro
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Nötrofiller konağa ait doğal bağışıklığın önemli savunucularıdır. Eozinofil ve bazofillerle birlikte polimorf nükleer lökositleri oluştururlar. Mikrobiyel enfeksiyonlarda ilk savunma hattını oluşturan PMN'in büyük kısmını nötrofil oluşturur. Nötrofil omurgalılarda aktif olarak enfeksiyon bölgesine ulaşır ve sahip olduğu savunma stratejileri (fagositoz ve netosis) ile patojenleri öldürürler. Netosis esnasında nötrofiller çekirdek ve granüler içeriklerini hücre dışı alana vererek patojenlerle savaşmaktadır. Nötrofillerin şekillendirdiği hücre dışı tuzak oluşumu pek çok bakteri, mantar, virus ve protozoondan bildirilmiştir. Toxoplasma gondii'nin insan, fare, fok, koyun ve sığır PMN'inde hücre dışı tuzak geliştirdiği bilinmektedir. Ara konakları tüm sıcakkanlı hayvanlar ve insanlar olan T. gondii'nin son konağı kedi ve kedigillerdir. Kediler T. gondii ile ilk enfeksiyonu takiben bağırsaklarında eşeyli çoğalma meydana gelir ve şekillenen oocyst dışkı ile atılır. Toxoplasma gondii için hem ara konak hem de son konak özelliği gösteren kedilerde toxoplasmosise karşı şekillenen doğal bağışıklık ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Bu çalışma ile in vitro ortamda T. gondii takizoitleri ile inkube edilen kedi PMN'inde hücre dışı tuzakların şekillendiği ilk kez gösterilmiştir. Netosisin klasik yapısı olan ekstrasellüler DNA, histon, MPO, NE varlığı kedi PMN'inde şekillenen ağlarda mikroskobik olarak görülmüştür. Kedi PMN'inde şekillenen ekstrasellüler DNA miktarı takizoitle inkubasyon süresine paralel olarak artmıştır. Deneylerde pozitif kontrol olarak kullanılan zymosanın kedi PMN'inde hücre dışı tuzakların şekillenmesi için önemli bir indükleyici olduğu bu tez çalışması ile ilk kez ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Neutrophils are the most important host innate immun defenders. Neutrophils are short lived polymorphonuclear granulocytes and play an important role in primary defence in microbial infections. Neutrophils reach actively to the inflammation area in vertebra hosts and they kill the pathogens with various defence strategies (phagocytosis and netosis). During netosis, the neutrophil nuclear and granula contents are given to extracellular region to fight with pathogens. It is reported that neutrophil extracellular traps (NET's) exist in several bacteria, fungi, viruses and protozoa. It is also known that T. gondii can develop extracellular traps in human and mice neutrophils. Intermediate hosts of T. gondii are all warm blooded mammals and humans while its definitive hosts are domestic cats and other members of felidae. After the first infection, T. gondii reproduces a sexual stage in intestines of cat and parasite oocyts are sheded with feces. There are limited information on innate immunity against to T. gondii in cat which are definite hosts and intermediate hosts of toxoplasmosis. With this study, it is aimed to research the neutrophil extracellular traps in cat's neutrophils that encounters with T. gondii tachyzoites in vitro. Hereby, it is intended to demonstrate in vitro reaction that stimulates innate immunity against to T. gondii in cat's neutrophils.